15 KOLAČA KOJE MORATE PROBATI OVOG BOŽIĆA: /

Hoće li se neka od ovih slastica naći i na vašem stolu?

Image
1.12.2017.
12:01
VOYO logo

Nije rijetkost da ste zatrpani poslom ili drugim obvezama i jednostavno nemate vremena za pečenje kolača, no ovih biste blagdana svakako htjeli svoju obitelj iznenaditi slatkom delicijom u vlastitoj izradi.

Donosimo vam 15 jednostavnih i provjerenih recepata za blagdanske slastice koje mogu napraviti i kulinarski početnici!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Kolač s kavom

Potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 125 grama margarina Zvijezda stolni
  • 50 grama kakaa
  • 2 vrećice instant kave
  • 300 grama šećera
  • 150 grama brašna
  • 3 jaja

Priprema:

Prije nego što krenete s miješanjem, ugrijte pećnicu na 180°C. Promiješajte jaja i šećer pjenjačom i u to umiješajte ostale sastojke osim margarina. Margarin zagrijte na laganoj vatri dok se ne otopi pa u to umiješajte ostale sastojke. Kada se smjesa sjedini spremna je za pečenje. Posudu za pečenje premažite tankim slojem Zvijezda stolnog margarina i stavite tijesto. Pećnica neka ostane na 180 stupnjeva, a tijesto počnite provjeravati od 20 minuta. Najčešće mu je potrebno 30 minuta da bude gotovo. Nakon pečenja ga malo ohladite pa ga možete preliti džemom ili kremom po izboru.

2. Kocke od keksa i oraha

Potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 300 grama šećera
  • 1 dl vode
  • 125 grama margarina Zvijezda stolni
  • 250 grama mljevenih keksa
  • 100 grama ribanih oraha
  • 2 žlice ruma
  • čokoladna glazura
  • margarin za premazivanje kalupa

Priprema:

Zakuhajte vodu sa šećerom. Dobiveni sirup maknite s vatre, malo ga ohladite pa u njega umiješajte Zvijezda margarin za kreme. Postupno uz stalno miješanje dodajte i preostale sastojke. Četvrtasti kalup premažite margarinom pa ga zatim napunite smjesom. Površinu lijepo poravnajte i lagano pritisnite. Kolač prelijte čokoladnom glazurom, a kada ona očvrsne, narežite ga na kocke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Čokoladne kuglice

Potrebni sastojci:

  • 250 grama mljevenih keksa po želji
  • 125 grama margarina Zvijezda stolni
  • 125 grama šećera
  • 125 grama mljevenih oraha
  • 1 vanilin šećer
  • 5 žlica kakaa

Priprema:

Zvijezda stolni margarin umutite pjenjačom pa u to dodajte šećer, mljevene kekse, kakao, vanilin šećer i polovicu mljevenih oraha. Možda će vam biti lakše da miješate rukama. Kada je smjesa jednolična od nje izrađujte kuglice. Njih uvaljajte u ostatak mljevenih oraha, i to je to! Ako želite više kuglica samo povećajte količinu sastojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Brazilian traditional dessert: sweet couscous (tapioca) pudding (cuscuz doce) with coconut and mint on plate with spoon on wooden table. Selective focus. Copy space

4. Kokos kolač

Potrebni sastojci za biskvit:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Kora za oblatne
  • 6 bjelanjaka
  • 350 grama šećera
  • 150 grama glatkog brašna
  • 100 grama kokosovog brašna
  • Naribana korica limuna
  • Krema:
  • 6 žumanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 2,5 dl mlijeka
  • 200grama margarinaZvijezda stolni
  • Kokosovo brašno

Priprema:

Umutite bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg. U to lagano dodajte brašno, kokos i ribanu limunovu koricu po želji. Kada izmiješate smjesu, pripremite posudu za pečenje tako da na nju stavite list oblatne. Pecite oko 25 minuta na 180 stupnjeva. Koru ohladite.

Kremu radite tako da pjenasto umutite žumanjke i šećer. Na pari ili laganoj vatri otopite čokoladu i dodajte mlijeko. Na to dodajte ostatak smjese i miješajte dok se ne zgusne. Pričekajte da se krema potpuno ohladi pa u nju dodajte Zvijezda stolni margarin.

Kada je krema gotova premažite je preko hladnog biskvita i posipajte kokosovim brašnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Bobanova torta

Potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 6 bjelanjaka
  • 6 žumanjaka
  • 120 grama šećera
  • 120 grama čokolade za kuhanje
  • pola praška za pecivo
  • 1 pekmez od borovnice ili šumskog voća
  • 0,5 litara Zvijezda šlaga

Priprema:

Pećnica na 170 stupnjeva. Promjer kalupa 26 cm.

Istući bjelanjke sa 120 grama šećera u čvrst snijeg. Posebno istući žumanjke s pola praška za pecivo. Na pari otopiti 120 grama čokolade za kuhanje, te je umiješati u smjesu od žumanjaka i praška za pecivo. U to dodati tučene bjelanjke (lagano ih umiješati špatulom). Peći u u kalupu koji ste prethodno namazali margarinom i lagano posuli brašnom nekih 30–35 minuta. Biskvit će se jako dignuti, a kada ga izvadite će pasti. Ne brinite se, tako to treba biti. Kada se pečeni biskvit spusti premažite ga cijelom teglicom pekmeza od borovnice. Istucite Zvijezda šlag (po želji mozete dodati krem fix i malo šećera u prahu ili samo 2 vanilin šećera) te premažite ohlađenu tortu. Dobro ohladite kolač prije posluživanja.

6. Buhtlice s čokoladnim namazom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebni sastojci:

  • 1 kilogram brašna
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 100 grama šećera
  • Kvasac
  • 2 dl Zvijezda ulja
  • 5 dl mlijeka
  • Prstohvat soli
  • Čokoladni namaz

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zdjeli umiješajte jaje, šećer i vanilin šećer pa kada se sjedini dodajte brašno, 4 dl toplog mlijeka, Zvijezda ulje i malo soli. U manjoj posudi izmutite kvasac sa 1 dl mlijeka i pustite da tako stoji. Kada je odstajao dodajte ga u zdjelu s ostalim sastojcima. Zamijesite tijesto i pustite da malo odstoji i podigne se. Kada je gotovo razvaljajte ga i prerežite na kocke. Na svaku kocku stavite malo čokoladnog namaza pa zamotajte. Ako želite, za lakše zamotavanje možete koristiti čačkalice. Postavite ih na posudu za pečenje na koju ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite ih na 180 stupnjeva dok ne porumene. Po želji ih kad su gotove posipajte šećerom u prahu.

Image

7. Čokoladna salama

Potrebni sastojci:

  • 250 grama petit keksa
  • 100 grama margarina Zvijezda stolni
  • 2 jaja
  • 70 grama šećera
  • 2 žlice ruma ili ekstrakt ruma
  • 80 grama kakaa
  • Šećer u prahu

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjenasto razradite Zvijezda stolni margarin i dodajte šećer, jaja, rum te kakao i izmrvljene kekse. Dobro promiješajte pa u to dodajte mlijeko dok smjesa ne postane jednolična. Nakon toga na stolu razvucite foliju oko 50 centimetara i na nju stavite šećer u prahu. Na to stavite smjesu i oblikujte štrucu. Foliju zarolajte oko štruce i ostavite da se tako stišće oko četiri sata. Odvojite roladu od folije i režite na centimetar debljine.

8. Kolač s tri slijeda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebni sastojci:

Priprema:

Na litru i pol mlijeka ukuhajte pudinge od vanilije i 500 grama šećera. Ostavite da se dobro ohladi. U drugoj posudi umutite margarin Zvijezda stolni i spojite s ohlađenim pudingom. Smjesu podijelite u tri dijela – u prvi dodajte plazma kekse, u drugi kokos, a u treći orahe. U posudu za kolač stavljajte smjesu po smjesu po želji. Na kraju napravite Zvijezda šlag i uredite kolač sa svih strana.

Image

Close up of mixed Christmas cookies as background

9. Slatke zvjezdice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebni sastojci:

  • 115 grama brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 25 grama šećera u prahu
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 65 grama margarina Zvijezda stolni
  • 50 grama šećera
  • 2 žlice kokosovog brašna

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmiješajte brašno, šećer u prahu, kakao i sol te na to dodajte margarin nasjeckan na komadiće. U drugoj posudi odvojite žumanjke od bjelanjaka pa u ovu smjesu dodajte žumanjke. Umijesite tijesto rukama, omotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da stoji oko sat vremena u hladnjaku. Kada se ohladi razvaljajte ga na tanko i plastičnim okvirima radite oblike zvjezdica. Slažite ih na posudu za pečenje na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. U posudi istucite bjelanjke sa 50 grama šećera i ručno umiješajte kokos. Ovom smjesom ukrasite zvjezdice s ružicom na vrhu. Sve zajedno pecite na 175 stupnjeva oko 10 minuta. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.

10. Rolada u tri dijela

Potrebni sastojci za prvu smjesu:

  • 1 list oblatne
  • 20 grama margarina Zvijezda stolni
  • 150 grama mljevenih keksa
  • 100 grama šećera u prahu
  • 100 grama naribane čokolade po izboru
  • 10 žlica mlijeka
  • 1 žlica skuhane turske kave ili drugog kavenog napitka po izboru

Druga smjesa :

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 120 grama margarina Zvijezda stolni
  • 100 grama šećera u prahu
  • 5 tvrdo kuhanih žumanjaka

Treća smjesa:

  • 120 grama margarina Zvijezda stolni
  • 100 grama kokosovog brašna
  • 100 grama šećera u prahu

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vlažnu krpu stavite list oblatne jer će vam to pomoći u motanju rolade. Kod svake smjese umiješajte sve sastojke i dobro ih sjedinite. Slažite ih na oblatnu jednu po jednu. Nakon što ste ih sve stavili smotajte roladu. Ostavite da se osuši na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak da se još malo stisnu smjese. Tanko režite i poslužite.

Image

11. Panna cotta s kavom

Potrebni sastojci:

  • 1,5 dl skuhane kave
  • 8 grama listića želatine
  • 0,5 l Zvijezda šlaga
  • 1 štapić vanilije
  • 100 grama šećera

Preljev:

  • 0,8 dl skuhane kave
  • 100 grama tamne čokolade

Priprema:

Zagrijte smjesu za šlag na laganoj vatri pa u njega dodajte kavu, šećer i štapić vanilije. Čim zakipi dodajte mu listiće želatine koje ste prethodno otopili u vodi. Miješajte dok smjesa ne postane jednolična pa je procijedite kako biste se riješili komadića vanilije. Smjesu stavite u kalupe i stavite u hladnjak na četiri sata kako bi se stisnula. Prije serviranja napravite preljev od kave i tamne čokolade pa je prelijte time.

12. Medenjaci

Potrebni sastojci:

  • 4 jaja
  • 600 grama brašna
  • 200 grama šećera
  • 4 žlice meda
  • 2 žlice Zvijezda ulja
  • 1 žličica sode bikarbone

Priprema:

Zamijesite tijesto od 3 jaja, jednog žumanjka, šećera i meda. Na to dodajte Zvijezda ulje, sodu i brašno. Od izrađene smjese radite kuglice i stavljajte na posudu za pečenje koju ste prije posuli s malo brašna. Pecite ih na 180 stupnjeva dok ne dobiju potrebnu strukturu. Kada su gotovi, pospite ih šećerom u prahu.

Image

Two porcelain plates with baked chocolate lava cakes topped with powdered sugar and raspberries are on a blue tabletop. A bowl of fresh berries and a wine glass sit next to the two desserts.

13. Lava kolač

Potrebni sastojci:

  • 3 jaja
  • ¼ šalice glatkog brašna
  • 250 grama čokolade po izboru
  • 0,5 l Zvijezda šlaga

Postupak:

Izmiješajte jaja i brašno. Otopite čokoladu na pari ili mlijeku pa je pomiješajte sa sastojcima u zdjeli dok smjesa ne postane jednolična i kremasta. Pripremite posudu i košarice za muffine i punite ih smjesom do 1/3 košarice. Pecite ih tako 8 minuta na 180 stupnjeva da u sredini ostanu mekani. Nakon toga ih ukrasite šećerom u prahu ili ih poslužite sa šlagom.

14. Mramorni kuglof

Potrebni sastojci za svijetli dio:

  • 250 grama Zvijezda margarina s aromom vanilije
  • 250 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice ruma ili ekstrakta ruma
  • Prstohvat soli
  • 5 jaja
  • 380 grama glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 žlice mlijeka

Tamni dio:

  • 1 žlica kakaa
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice mlijeka

Priprema:

Mikserom usitnite margarin pa dodajte sastojke za svijetli dio. Polovicu te smjese stavite u kalup za kuglof. U drugu polovicu dodajte preostale sastojke za tamni dio. Stavite i tamni dio u kalup pa ga vilicom okrećite u bijeli i natrag preko cijelog kuglofa. Nemojte pretjerivati da se smjesa previše ne sjedini. Pecite u pećnici na 175 stupnjeva oko 50 minuta. Kada je gotov, preokrenite ga i izvadite pa posipajte šećerom u prahu po želji.

15. Muffini s čokoladom i kokosom

Sastojci:

  • 375 grama brašna
  • 165 grama šećera
  • 90 grama margarina Zvijezda stolni
  • 1,2 dl kiselog vrhnja
  • 0,6 dl mlijeka
  • 2 jaja
  • 45 grama kokosovog brašna
  • 100 grama bijele čokolade za kuhanje
  • 1 žlica praška za pečenje

Priprema:

Sve sastojke (osim čokolade) promiješajte. Čokoladu nasjeckajte na komadiće, dodajte na kraju i lagano umiješajte u smjesu. Rasporedite smjesu u kalupe za muffine (koje ste prethodno namazali omekšanim Zvijezda stolnim margarinom i po vrhu rasporedite dio čokoladnih komadića. Pecite 25 minuta na 180 °C.

Želite još više savjeta i ideja kako ispeći savršene kolače? Pročitajte ih u velikom blagdanskom specijalu Zvijezde.


Image

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji sa Zvijezdom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.

https://gdehr.hit.gemius.pl/_%5BTIMESTAMP%5D/redot.gif?id=0206f5qpk2WWJa0S3MEx.tICU4tPo3HV7p6WdZuDtHD.97/fastid=itajslcdbmlnqlcwhlleuqmtknkv/stparam=vjrolxrghb
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo