Mandarine mogu smanjiti rizik od raka
Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, znanstvenici na Sveučilištu Kyoto otkrili su da ljudi koji imaju kronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. U jednogodišnjoj studiji 30 sudionika koji su imali virusni hepatitis konzumiralo je napitak koji sadrži sok mandarine na dnevnoj bazi, te na koncu nisu imali nikakve znakove raka jetre. Za razliku od njih, među 45 sudionika koji nisu pili napitak od mandarine, 8,9 posto razvilo je rak jetre.
Mandarine su dobar izvor vitamina C
Mandarine vam mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A vitamin C je višestruko koristan, primjerice u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekule s neparnim brojem elektrona koje traže svoj par 'krađom' elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, tj. prijelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do tjelesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi pomažu spriječiti ovu lančanu reakciju i zaustaviti oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet.
Mandarine utječu i na kolesterol
Antioksidansi u mandarini mogu sniziti razinu 'lošeg' kolesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju kolesterol, pa se on lako nakuplja na stijenkama arterija. Nakuplja li se kolesterol, krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti srca te oboljenja jetre.
Mandarine će vam pomoći da izgubite na težini
Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g. A redovito uzimanje vlakana pomaže da dulje osjećate sitost. Općenito, djeca i odrasli trebaju uzeti oko 20 g vlakana dnevno. Međutim, možda ćete morati uzeti i više, ovisno o količini kalorija koje konzumirate. Naprimjer muškarci i tinejdžeri će možda morati pojesti oko 30 do 35 g vlakana dnevno. Jedući mandarine zadovoljit će ovu dnevnu potrebu s užitkom.