fini i hrskavi /

Zdravi keksi od lješnjaka: Jednostavni recept koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca

Image
Foto: Pexels

Zdravi keksi od lješnaka mogu biti dio vašeg jutarnjeg rituala, bez bojazni da ćete unijeti previše šećera u tijelo. Vrlo su jednostavni za pripremu

14.1.2020.
11:17
Pexels
VOYO logo

Kupovni keksi sadrže brojne neželjene sastojke poput pojačivača okusa, paliminog ulja, konzervansa i velike količine šećera. Dobra je vijest da još ukusniji, a pritom vrlo zdravi keksi od lješnjaka mogu izići iz vaše pećnice. Napravite količinu za cijelu tjedan i uživajte u njima uz jutarnju kavu.

Ovo su sastojci potrebni za zdrave kekse od lješnjaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 200 grama tostiranih lješnjaka
  • 2 žlice ulja (kokosovo je dobar izbor, no može i suncokretovo)
  • 6 žlica maslaca sobne temperature
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • mahuna vanilije
  • 150 grama zobenog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 grama tamne čokolade
  • 1 veće jaje
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Postupak 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zobeno brašno možete kupiti ili napraviti od zobenih pahuljica tako što ćete ih samljeti. Lješnjake tostirajte u pećnici ili na tavi. Pazite da ne zagore. Gotovi su čim zamirišu. Odvojite četvrtinu lješnjaka, a ostatak u sjeckalici usitnite u brašno, odnosno u maslac od lješnjaka. Odvojenu četvrtinu lješnjaka također usitnite, ali ugrubo. Neka ostanu komadići koji će se osjetiti pod zubima. 

Izradite posebno maslac i šećer pa dodajte maslac od lješnjaka, jaje i mahunu vanilije (istružite unutrašnjost mahune, a vanjski dio možete staviti u posudu sa šećerom koji svakodnevno koristite. Aromatizirat će ga). Dobro izmiksajte smjesu.

U drugoj posudi sjedinite suhe sastojke - zobeno brašno, šećer, sol i prašak za pecivo pa dodajte i još kratko miksajte. Potom u smjesu žlicom umiješajte urgubo nasjeckane lješnjake i komadiće čokolade. 

Pleh u kojem ćete peći keksiće obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 170 Celzijevih stupnjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjesu za kekse formirajte u 'kobasicu', zamotajte u foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku da se stisne. Potomi režite keksiće na debljinu od pola centimetra i redajte na papiri za pečenje. Ostavite između svakog keksa prostora jer će narasti u pećnici.

Pleh s keksićima stavite na srednju rešetku u pećnici i pecite ih do deset minuta, odnosno dok ne porumene. Kada ih budete vadili još će biti mekani, no ne brinite, stvrdnut će se. Ohlađene zdrave kekseodlješnjaka spreminte u psoudu i zatvorite kako bi dulje trajali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zobeno brašno odlično je za pripremu raznih jela jer je bogato nutrijentima. Zob grije organizam pa je zato odlična hrana tijekom zime. Uz to dobro djeluje na živce i imunitet, a mogu je konzumirati i osobe aergične na gluten. . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo