Nutricionistica iz Philadephije, Katie Cavuto, jako nas je razveselila svojim iznosenjem prednosti ne guljenja odredenih vrsta voca i povrca. Jer uz to sto cemo ustedjeti vrijeme, sacuvat cemo i hranjive vrijednosti i okuse. A evo na koje namirnice se to odnosi:
Krumpiri
Uobicajeno je da se za pire krumpir, krumpir salatu, pa cak i peceni krumpir, odstranjuje kora. No to je losa ideja, jer 20 posto hranjivih vrijednosti, kao sto je vitamin B, tragovi minerala i vlakna, dolaze iz kore. Krumpir samo dobro istrljajte pri pranju.
Patlidzan
Koza patlidzana sadrzi fitonutrijent nasunin - jak antioksidant koji pomaze u borbi protiv ostecenja stanica do kojih dolazi zbog starenja ili bolesti, istice Cavuto.
Batati
Kora slatkih krumpira mjesto je na kojem se kriju svi hranjivi sastojci: vitamin C, kalij i beta karoten.
Svjezi krastavci
Iako moze biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlicna za jacanje imuniteta jer sadrzi antioksidanse i vlakna, koji sprjecavaju zatvor i visokog su glikemijskog indeksa.
Mrkva
Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da se rijesavate vanjskog omota mrkve. Cavuto kaze: "Svi antioksidansi su koncentrirani na kori ili direktno ispod nje."
Pastrnjak
Cesto ga nazivaju bijelom mrkvom, no pastrnjak je manje sladak, te vise pase u zimske dane. A sdrzi brojne hranjive sastojke direktno ispod kore, pa je radije zadrzite kad ga budete kuhali s drugim povrcem.
Jabuke
Mnogi uklanjaju koru jer je nju tesko prozvakati, no to samo znaci da je bogata vlaknima, koja ce vas zasititi i pomoci probavi. "Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka", dodaje Cavuto.