Namirnice koje morate prestati guliti vec danas!

Svi znamo da cemo vecom konzumacijom voca i povrca postati zdraviji i gubiti kilograme.

6.12.2014.
9:10
VOYO logo

Nutricionistica iz Philadephije, Katie Cavuto, jako nas je razveselila svojim iznosenjem prednosti ne guljenja odredenih vrsta voca i povrca. Jer uz to sto cemo ustedjeti vrijeme, sacuvat cemo i hranjive vrijednosti i okuse. A evo na koje namirnice se to odnosi:

Krumpiri

Uobicajeno je da se za pire krumpir, krumpir salatu, pa cak i peceni krumpir, odstranjuje kora. No to je losa ideja, jer 20 posto hranjivih vrijednosti, kao sto je vitamin B, tragovi minerala i vlakna, dolaze iz kore. Krumpir samo dobro istrljajte pri pranju.

Patlidzan

Koza patlidzana sadrzi fitonutrijent nasunin - jak antioksidant koji pomaze u borbi protiv ostecenja stanica do kojih dolazi zbog starenja ili bolesti, istice Cavuto.

Batati

Kora slatkih krumpira mjesto je na kojem se kriju svi hranjivi sastojci: vitamin C, kalij i beta karoten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjezi krastavci

Iako moze biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlicna za jacanje imuniteta jer sadrzi antioksidanse i vlakna, koji sprjecavaju zatvor i visokog su glikemijskog indeksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrkva

Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da se rijesavate vanjskog omota mrkve. Cavuto kaze: "Svi antioksidansi su koncentrirani na kori ili direktno ispod nje."

Pastrnjak

Cesto ga nazivaju bijelom mrkvom, no pastrnjak je manje sladak, te vise pase u zimske dane. A sdrzi brojne hranjive sastojke direktno ispod kore, pa je radije zadrzite kad ga budete kuhali s drugim povrcem.

Jabuke

Mnogi uklanjaju koru jer je nju tesko prozvakati, no to samo znaci da je bogata vlaknima, koja ce vas zasititi i pomoci probavi. "Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka", dodaje Cavuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
BNP
GLEDAJ 24 SATA PRIJE
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
LIJEČNICA ZA NET.HR /

Imate ove simptome? Neke možete smanjiti prehranom, a za neke se trebate javiti liječniku