SMANJITE RIZIK OD TEŽEG OBLIKA COVIDA-19: /

Ključno je da se nakrcate ovim vitaminom, a HZJZ savjetuje kako

Image
Foto: shutterstock

Održavanje njegova optimalnog statusa u krvi strategija je koja potencijalno može pridonijeti obrani od infekcija respiratornog sustava

30.10.2020.
13:32
shutterstock
VOYO logo

Gotovo 50 posto svjetske populacije ima nedovoljnu koncentraciju vitamina D u krvi, osobito tijekom zime i ako žive sjeverno od 35. paralele, pokazala je studija objavljena u časopisu "The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics".

Druga studija u Španjolskoj otkrila je manjak vitamina D kod čak 82,2 posto pacijenata, što je u tom trenutku bilo gotovo dvostruko više od prosječnog manjka istoga vitamina u toj državi. Istraživači iz Santandera uočili su i da su oboljeli od Covida-19, koji su usto imali manjak vitamina D, istodobno češće patili od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PORUKE NISU DOBRE'; Ivan Đikić tvrdi da se virus sada širi bez žarišta: /

'Primijetili smo da postoji oko 40 mutacija, najčešća je jedna...'

Image
'PORUKE NISU DOBRE'; Ivan Đikić tvrdi da se virus sada širi bez žarišta: /

'Primijetili smo da postoji oko 40 mutacija, najčešća je jedna...'

Karika u lancu kompleksnih faktora

Nedovoljne količine vitamina D mogu predstavljati javnozdravstveni problem koji se može korigirati odgovarajućom prehranom i suplementacijom. Rizične skupine u pandemiji su osobe starije dobi i polimorbidni bolesnici, upravo one skupine kod kojih se ujedno bilježe niske vrijednosti vitamina D u krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamin D predstavlja kariku u lancu kompleksnih faktora koji pridonose imunosnom odgovoru i zato je održavanje njegove optimalne razine u krvi strategija koja potencijalno može pridonijeti obrani od infekcija respiratornog sustava, posebice u starijih osoba i kroničnih bolesnika.

Glavni izvor vitamina D njegova je sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevu svjetlu. Zato i dolazi do manjka vitamina tijekom jeseni i zime, no to se može nadoknaditi prehranom i dodacima prehrani.

Najbogatiji izvori vitamina D u hrani

  • ulje iz jetre bakalara i drugih masnih riba
  • ulja u tuni, srdeli, skuši, bakalaru, lososu, plodovima mora
  • shiitake gljive
  • jetra
  • žumanjak iz jaja

Dodatak vitamina D u jesenskim i zimskim mjesecima, osim što jača imunosni sustav, poboljšava raspoloženje, ali teško je unijeti dovoljnu količinu vitamina kroz prirodne izvore, objasnila je nutricionistica Kim Plaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studije provedene ove godine i objavljene u časopisu "Journal of Infection and Public Health" pokazale su da suplementacija vitaminom D pokazuje obrambeni učinak od respiratornih infekcija.

Stoga, visoki status vitamina D u krvi može pomoći u smanjenju rizika od virusnih epidemija te održati imunitet, snagu mišića i gustoću kostiju, dok se niske koncentracije toga vitamina vežu uz maligne, kardiovaskularne, autoimune i neurološke bolesti te kronične respiratorne bolesti, dijabetes i hipertenziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se ove bolesti povezuju s najvećim brojem smrtnih ishoda među oboljelima od Covida-19. Zato je potrebno educirati stanovništvo da je snaga vitamina D, suplementacija i praćenje njegove koncentracije u krvi kod različitih ugroženih populacijskih skupina od posebnoga značaja za zdravlje ljudi.

Preporuke HZJZ-a za dovoljan unos vitamina D

  • češći boravak vani i aktivnosti na otvorenom
  • redovita tjelovježba
  • odgovarajuća pravilna i uravnotežena prehrana
  • od listopada konzumirati dodatke prehrani s vitaminom D u dozi od 20 µg dnevno naviše
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo