Znate li pored čega nikako ne biste trebali čuvati krumpir?

Borovnice, banane i salata zadržat će svježinu svega nekoliko dana, zato ne kupujte zalihe. Slobodno kupite veću količinu namirnica koje će trajati i po nekoliko tjedana.

21.1.2014.
8:22
VOYO logo

Kupus

Osim što je jako zdrav, kupus može trajati i do dva, tri tjedna. Za to je zaslužna niska razina etilena, koji uzrokuje zrenje. Kako bi bio dugo svjež, čuvajte ga u hladnjaku u ladici za povrće u plastičnoj vrećici. Još jedan savjet: povrće perite i režite tek prije same pripreme jela.

Crveni luk

Ovo povrće stavlja se u gotovo sva jela, a može trajati i više od četiri tjedna. Luk sporije od ostalih namirnica gubi vodu, a to održava svježinu. Čuvajte ga u mrežastoj vrećici na tamnom i hladnom mjestu, poput smočnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krumpir

Poput luka, i krumpir dugo zadržava vodu. Samo ga držite na suhom i hladnom mjestu. Prije upotrebe obavezno odrežite sve klice i tamne dijelove. Slatki krumpir druga je priča. Neće trajati tako dugo jer sadrži šećer koji ubrzava oksidaciju. I pazite! Krumpir i luk nemojte držati blizu jer će brže istrunuti.

Mrkva

Može izdržati dva do tri tjedna u hladnjaku u ladici za povrće. Dobro je i odrezati zelene vrhove jer će oni pokupiti hranjive tvari i vlagu iz mrkve, što ubrzava kvarenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cikla

Zbog debele kore, cikla u hladnjaku može stajati do dva tjedna. Osim toga, manje je osjetljiva na etilen, što znači da je možete držati pored drugog povrća bez straha da će se pokvariti. Još jedan savjet: odrežite zelene listove kako biste usporili gubitak vode i potom je spremite u plastičnu vrećicu. Operite je tek prije korištenja.

Češnjak

Može trajati dva do tri tjedna na hladnom i suhom mjestu. Za razliku od nekih vrsta povrća, češnjak je najbolje držati u smočnici u mrežastoj vrećici jer mu je potreban zrak kako bi ostao svjež. Jednom kad načnete glavicu, češnjak stavite u hermetičku posudu u hladnjak i iskoristite ga u roku od tjedan dana.

Paprike

Iako ih većina traje dosta dugo, izaberite zelene jer mogu trajati dva do tri tjedna, pa čak i duže, zbog niskog sadržaja šećera. Kad birate paprike, izaberite one teže i izbjegavajte one koje izgledaju smežurano. Držite ih u hladnjaku u ladici za povrće i plastičnoj vrećici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo