POMLADITE SVOJ MOZAK PUNIH 11 GODINA: /

Jedite ovu vrstu povrća dvaput dnevno i stavite prirodan proces starenja na čekanje

Image
Foto: Thinkstock

Konzumacija zelenog lisnatog povrća mogla bi smanjiti dob mozga za jedanaest godina, pokazuje nova studija.

11.11.2017.
9:00
Thinkstock
VOYO logo

Vitamin K u hrani kao što su gorušica, špinat, kelj i kupus povezan je sa sporijim kognitivnim opadanjem. Ovo je prvi put u povijesti da se pronašla veza između jedenja specifičnih vrsta povrća i usporenog starenja.

Gubitak pamćenja ili kognitivnih sposobnosti jedan je od najvećih strahova za ljude kada dođu u određene godine. Budući da je smanjenje kognitivnih sposobnosti ključno za razvoj Alzheimerove bolesti i demencije, povećanje konzumacije zelenog lisnatog povrća moglo bi pružiti vrlo jednostavnu, pristupačnu i neinvazivnu zaštitu vašemu mozgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REVOLUCIONARNO OTKRIĆE ZNANSTVENIKA: /

'Mozak se može pomladiti manipulacijom jednog jedinog gena'

Image
REVOLUCIONARNO OTKRIĆE ZNANSTVENIKA: /

'Mozak se može pomladiti manipulacijom jednog jedinog gena'

Studija je pratila 954 starijih odraslih osoba s prosječnom starošću od 81 godinu tijekom pet godina. Istraživači su otkrili da su ljudi koji su jeli samo dvije porcije lisnatog povrća na dan imali bolje kognitivne sposobnosti od onih koji nisu.

Razlika je bila ekvivalentna tomu da je njihov mozak bio čak 11 godina mlađi. Hranjive su tvari najvjerojatnije odgovorne za toliku prednost, i to vitamin K, folat, beta-karoten i lutein. Ostali dobri izvori navedenih tvari koje mogu smanjiti dob mozga uključuju voće i povrće jarkih boja, piše Psy Blog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo