Nova sezona „Života na vagi“ počinje u subotu, 17. listopada u 20 sati, a u prvoj emisiji gledatelji će upoznati 16 novih kandidata koji će biti podijeljeni u dva tima - plave i crvene, ovisno o tome iz kojeg dijela Hrvatske dolaze. Jedan će tim činiti predstavnici mora dok će drugi biti kontinentalci.
Najviše pretilih u kontinentalnoj Hrvatskoj
Peta sezona snima se u Slavoniji, a jedan od razloga zbog kojih je produkcija odabrala baš tu lokaciju jest činjenica da najveći broj prijava za show dođe upravo iz Slavonije.
Martina Linarić, nutricionistica koja se brine o prehrani kandidata „Života na vagi“ kaže, pak, da statistički u Hrvatskoj kontinentalci imaju više problema s pretilošću, no ne nužno Slavonci. „Analizom istraživanja pokazano je kako je više od petine stanovništva RH pretilo. Ako bismo gledali kakva su odstupanja prema spolu, nema prevelikih odstupanja, odnosno, najviše pretilih muškaraca i žena nalazi se u kontinentalnoj Hrvatskoj. A ako poredamo rezultate po županijama, najveću stopu pretilosti ima Virovitičko-podravska, zatim Krapinsko-zagorska, Međimurska, Zagrebačka, Varaždinska županija te također Zadarska županija“, pojašnjava Linarić.
Kada se, pak, priča o prekomjernoj tjelesnoj težini, i tu su rezultati ponešto drugačiji od uobičajenih uvjerenja.
„Županije s najvećim brojem muškaraca prekomjerne tjelesne težine su Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Karlovačka, Splitsko-dalmatinska i Grad Zagreb. Županije s najviše žena prekomjerne tjelesne težine su u priobalju - i to Dubrovačko-neretvanska, Primorsko-goranska i Zadarska županija te u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji“, otkriva nutricionistica.
Martina, nutricionist, Zivot na vagi
Mesne prerađevine izbacili iz prehrane
Martina otkriva i da se nerijetko svinjetina, kao „tipična slavonska hrana“ smatra nezdravom, ali da je to netočno.
„Svinjski but vrlo smo često imali u obrocima, ali ponekad i domaću slaninu kao neizostavan sastojak variva. Ono što se nije našlo na jelovniku kandidata su mesne prerađevine, kobasice, hrenovke, paštete i slično zbog prevelikog udjela soli, ali i štetnih konzervansa i aditiva koje smo tijekom boravka u kući eliminirali iz prehrane i nastojali se u svakom trenutku hraniti sa „živim namirnicama“, koje nisu opterećene raznim dodatcima kojima se poboljšava okus, tekstura, trajnost namirnice i koji nerijetko nepovoljno utječu na naše zdravlje, ali i gubitak suvišnih kilograma“, prepričava Martina.
A kako su se kandidati snašli s novim namirnicama, tko je bolji u primjeni novih životnih postulata i hoće li slavonska upornost biti jača od dalmatinskog „dišpeta“, gledatelji će moći pratiti već od ove subote u 20 sati, samo u programu RTL-a!