Hrana krajnje nezgodna za oštećeni želudac

Čokolada, rajčice, kava... ako ne želite patiti zbog žgaravice, trebali biste izbjegavati ove namirnice i zamijeniti ih nekim drugima. Dakako i cigareta će u svakom slučaju pogoršati žgaravicu

28.11.2012.
8:17
VOYO logo

Muči li vas žgaravica češće od dva puta tjedno, možda se razvilo ozbiljno stanje poznato kao gastroezofagealni refluks. Gastroezofagealni refluks može dovesti do oštećenja jednjaka te povećati rizik razvijanja njegovog raka kod odraslih osoba. Problem je uzrokovan slabošću mišićnog prstena koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Kako bi se provjerio izgled jednjaka i želuca potrebno je provesti gastroskopiju, a potom mogu biti propisani lijekovi koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline i time se tegobe značajno ublažavaju ili potpuno nestaju.

Liječnici savjetuju izbjegavanje kasnih i obilnih obroka te hranu koja pogoršava smetnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rajčice

Iako su krcate antioksidansima koji su korisni u obrani protiv raznih bolesti rajčice se ne preporučuju osobama koje imaju problem s povratom kiseline iz želuca. Problem je u koncentraciji kiselina u njima.

Kava

Kava mnogima 'loše sjeda na želudac' jer kofein može stimulirati stvaranje želučane kiseline. Po kemijskom sastavu i kava je sačinjena od kiselina, stoga jutro radije započnite zelenim čajem ili nekim drugim napitkom blažim za želudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alkohol

I alkoholna pića mogu utjecati na povećano stvaranje želučane kiseline stoga biste trebali izbjegavati nazdravljati s njima.

Čokolada

Čokolada može stimulirati stvaranje serotonina u našem mozgu (neurohormona zbog kojeg se osjećamo sretno i blaženo). problem je što ispuštanje ovog hormona opušta mišićni prsten jednjaka koji bi trebao biti stegnut i spriječiti povrat kiseline iz želuca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo