Ruski znanstvenik Genadij Malahov otkrio je da ova biljka fantastično djeluje protiv umora i stresa, piše Atma.
Lovor je od antike bio vrlo cijenjen kao sveto drvo čije su se grančice darivale pobjednicima i pjesnicima kao znak najveće počasti i slave.
Danas se lovor koristi u hortikulturi kao stablo ili kao formalno oblikovana živica, u kulinarstvu kao začin i u pučkoj medicini kao ljekovita biljka. Ljekovita tvar su eterična i masna ulja iz bobica i listova, a kao aktivne tvari prvenstveno sadrže pinen i cineol.
Dobar je za imunološki sustav, vid, kožu...
Lovor obogaćuje antioksidativni potencijal hrane, čime se doprinosi jačanju imunološkog sustava, zaštiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala, zacjeljivanju rana i zaštiti od virusa.
Vitamin A koji se u značajnim količinama nalazi u lovoru doprinosi boljem vidu, održavanju i zaštiti sluznice i kože, pomaže u smanjenju rizika od raka pluća i usne šupljine. Prepoznatljiv miris lovora potječe od hlapivih spojeva koji ljekovito djeluju na probavi sustav i ublažavanje probavnih tegoba.
Čaj od lovora potiče apetit i probavu, pomaže smirivanju mučnine, ublažavanju čireva, grčeva i nadutosti.
Esencijalno ulje lovora može pomoći kod liječenja artritisa, boli u mišićima, bronhitisa i gripe.
Ovaj mirisni začin ima potencijal da reducira rizik od pojave raka jer sadrži niz fitokemikalija koje posjeduju snažna antikancerogena svojstva. Istraživanja su u tijeku.
Za opuštanje
Uzmite jedan osušeni list lovora, stavite ga u posudu u kojoj može goriti, zapalite ga i izađite iz prostorije u kojoj je zapaljen. Poslije desetak minuta lovorov list će izgorjeti, a prostorija će biti puna mirisnog dima koji će stvoriti posebnu atmosferu.
Lovor sagorijevanjem oslobađa specifične sastojke koje nam pomažu ublažiti umor te će nam pomoći da se opustimo.