OMILJENE NAMIRNICE /

Zašto se za Uskrs jedu jaja i šunka? Nekoliko je priča i teorija, a simbolika ja značajna

Image
Foto: Shutterstock

Stol s pisanicama i kuhanom šunkom uobičajena je pojava za Uskrs u gotovo svim kućanstvima, ali - zašto je tako?

20.4.2025.
7:24
Shutterstock
VOYO logo

Kuhana jaja i šunka nezaobilazan su dio svakog uskrsnog stola, no jeste li se ikad pitali zašto je tako? Pokraj sve moguće hrane, upravo su ove dvije namirnice postale svojevrsni simbol Uskrsa. Recepti za kuhanu šunku prenose se s koljena na koljeno ili se šunka stavlja u kruh pa se jede kao malo potpunije jelo. S druge strane, jaja postaju pisanice koje ukrašavamo raznim bojama ili od njih radimo ukrase za stol.

Potražili smo odgovor na pitanje zašto se za Uskrs jedu šunka i jaja.

Zašto se za Uskrs jedu jaja?

Jaja su u brojnim vjerovanjima simbol ponovnog rođenja ili besmrtnosti. Tako su i kršćani prihvatili jaja kao simbol Isusovog uskrsnuća. Druga pak teorija govori u samom obliku jajeta i simbolici njegove ljuske. Zatvoreno jaje simbolizira Isusov grob, iz kojeg je izašao bez da pomakne kamen koji ga je zatvorio u pećinu.

Image
USKRSNI KLASIK /

Brza i jednostavna priprema: Punjena jaja na pet načina za bogat blagdanski stol

Image
USKRSNI KLASIK /

Brza i jednostavna priprema: Punjena jaja na pet načina za bogat blagdanski stol

Neki uspoređuju Isusa s pilićem koji razbija ljusku jajeta kako bi došlo na ovaj svijet, baš kao što je Isus uzašao na nebesa. Treća teorija pak, uspoređuje jaje upravo s tim kamenom koji mu je stajao na grobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Zašto se za Uskrs jede šunka?

Kako se u brojnim religijama, pa tako i u kršćanstvu, često spominje žrtveno janje, tako je i janjetina postala uvriježeno meso koje se jede za određene proslave, neke starije i od 3.000 godina. Jedna od tih je i židovski blagdan Pasha tijekom kojeg se koristi svaki dio janjeta. No nakon što su neki Židovi prešli na kršćanstvo, donijeli su među običaje i janjetinu. Ta tradicija je trajala do relativno nedavno - za vrijeme Drugog svjetskog rata, vuna je postala sve manje popularna pa je time i janjetina bila sve rjeđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je šunka postala praktična i jeftinija alternativa. Za vrijeme klanja ujesen, šunke se skladište i konzerviraju. Tako čekaju do proljeća da budu spremne za jelo - taman za Uskrs. Danas uskrsna šunka nakon korizme simbolizira snagu i obilje, jer je baš ona najsnažniji dio svake životinje.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Šunka, jaja, francuska i pokoja tableta za želudac! Nutricionisti i farmaceuti u Direktu razotkrili mitove

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
direkt
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike