Kuhana jaja i šunka nezaobilazan su dio svakog uskrsnog stola, no jeste li se ikad pitali zašto je tako? Pokraj sve moguće hrane, upravo su ove dvije namirnice postale svojevrsni simbol Uskrsa. Recepti za kuhanu šunku prenose se s koljena na koljeno ili se šunka stavlja u kruh pa se jede kao malo potpunije jelo. S druge strane, jaja postaju pisanice koje ukrašavamo raznim bojama ili od njih radimo ukrase za stol.
Potražili smo odgovor na pitanje zašto se za Uskrs jedu šunka i jaja.
Zašto se za Uskrs jedu jaja?
Jaja su u brojnim vjerovanjima simbol ponovnog rođenja ili besmrtnosti. Tako su i kršćani prihvatili jaja kao simbol Isusovog uskrsnuća. Druga pak teorija govori u samom obliku jajeta i simbolici njegove ljuske. Zatvoreno jaje simbolizira Isusov grob, iz kojeg je izašao bez da pomakne kamen koji ga je zatvorio u pećinu.
Neki uspoređuju Isusa s pilićem koji razbija ljusku jajeta kako bi došlo na ovaj svijet, baš kao što je Isus uzašao na nebesa. Treća teorija pak, uspoređuje jaje upravo s tim kamenom koji mu je stajao na grobu.

Zašto se za Uskrs jede šunka?
Kako se u brojnim religijama, pa tako i u kršćanstvu, često spominje žrtveno janje, tako je i janjetina postala uvriježeno meso koje se jede za određene proslave, neke starije i od 3.000 godina. Jedna od tih je i židovski blagdan Pasha tijekom kojeg se koristi svaki dio janjeta. No nakon što su neki Židovi prešli na kršćanstvo, donijeli su među običaje i janjetinu. Ta tradicija je trajala do relativno nedavno - za vrijeme Drugog svjetskog rata, vuna je postala sve manje popularna pa je time i janjetina bila sve rjeđa.
Zbog toga je šunka postala praktična i jeftinija alternativa. Za vrijeme klanja ujesen, šunke se skladište i konzerviraju. Tako čekaju do proljeća da budu spremne za jelo - taman za Uskrs. Danas uskrsna šunka nakon korizme simbolizira snagu i obilje, jer je baš ona najsnažniji dio svake životinje.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Šunka, jaja, francuska i pokoja tableta za želudac! Nutricionisti i farmaceuti u Direktu razotkrili mitove