UPOZORIO PUTNIKE /

Stjuard otkriva što nikada ne biste trebali naručiti u zrakoplovu: 'Raj za bakterije'

Image
Foto: Pixabay

Iako je i sam svjestan da određena hrana i piće mogu biti primamljiva opcija tijekom leta, objasnio je zašto to ipak nije najbolja ideja

19.4.2025.
19:52
Pixabay
VOYO logo

Bivši stjuard Alex Quigley upozorio je da postoje visokorizična hrana i pića koji mogu povećati vjerojatnost od trovanja hranom tijekom leta.

Iako vas možda može privuči ideja da naručite kavu ili čaj kako biste se borili protiv jet laga, Quigley savjetuje da dva puta razmislite. Objasnio je da je voda koja se koristi za pripremu toplih napitaka tijekom leta pohranjena u spremnicima koji mogu biti neaktivni tijekom dužih razdoblja, a koji se ne čiste redovito.

'Ne znam tko čisti spremnike s vodom'

''Nema načina da znate koliko često ili kada je posljednji put spremnik s vodom očišćen'', rekao je Quigley.

Image
RAD U HRVATSKIM HOTELIMA /

Sobarica otkrila koji su gosti najbolji! Mogli biste se iznenaditi otkud dolaze

Image
RAD U HRVATSKIM HOTELIMA /

Sobarica otkrila koji su gosti najbolji! Mogli biste se iznenaditi otkud dolaze

''To je raj za bakterije'', objasnio je. ''Mogu biti iskren i reći da nikada nisam znao niti vidio nekog tko bi praznio, punio ili prao te spremnike s vodom između letova.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je napomenuo da putnici trebaju pažljivo razmisliti o hrani koju naručuju tijekom leta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana koju treba izbjegavati

Quigley kaže da iako meso može biti primamljivo, ono nosi najveći rizik od trovanja hranom. ''Stjuardese su zadužene za pohranjivanje mesa, a kao što znamo letovi često kasne i slično'', kaže. ''Postoji mogućnost da pripremljeni obroci nisu pohranjeni na odgovarajući način ili da su premašili dopuštene rokove za skladištenje.''

Osim toga postoje namirnice koje je preporučio da izbjegavate kako biste zaštitili zdravlje i udobnost drugih putnika.

Hrana koja izaziva plinove, poput mliječnih proizvoda, graha, masne hrane, zelenog povrća i gaziranih pića, može dovesti do loše kvalitete zraka u kabini, savjetuje iskusni stjuard.

Alkohol je problematičan

I alkohol može izazvati probleme na letu, kaže. Iako je pretjerivanje u konzumaciji alkohola općenito rizik, objasnio je da kombinacija visoke nadmorske visine i alkohola može učiniti da se osjećate još omamljenije nego da set istu količinu popili na tlu.

''Kada se tlak smanji u zrakoplovu, tijelo ne može upiti kisik kako bi trebalo. Pa ako ne pijete tijekom leta sebi činite veliku uslugu'', zaključuje Quigley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Putnici zrakoplovima trebaju biti svjesni problema sigurnosti hrane u industriji ugostiteljskih usluga tijekom leta'', rekao je Darin Detwiler, stručnjak za sigurnost hrane sa Sveučilišta Northeastern u Bostonu, za Washington Post. ''Zatvoreni prostor zrakoplova čini kontrolu izbijanja bolesti povezanih s hranom osobito izazovnom'', piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO Znanstvenici otkrili do sad najsnažnije dokaze o životu na udaljenom planetu

direkt
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike