Pandemija koronavirusa primorala je milijune ljudi da ostanu u svojim domovima, a pravljenje domaćeg kruha postalo je jedan od najboljih načina da se relaksiraju i riješe stresa.
Na Googleu traže 'kako se pravi kruh'
Carl Anhalt, nastavnik matematike iz New Yorka godinama nije pravio kruh, no o tomu je počeo razmišljati nakon što je odnedavno primoran na karantenu u svojem stanu, piše Guardian. Za britanski je list ispripovijedao je da mu priprema obroka i hrane pomaže u tomu da se osjeti produktivnim i da se lakše nosi sa stresom, kao i da ublaži osjećaj tjeskobe.
Premda je u trgovinama uočen manjak kvasca, a njegovi dobavljači kažu da je trenutačna potražnja "bez presedana", ljudi se snalaze na razne načine. Google je nedavno otkrio da je jedno od čestih pitanja koja korisnici postavljaju - kako se pravi kruh, a najčešće je - kako umijesiti kruh bez kvasca.
Svi su odjednom postali pekari. Zašto?
I psiholozi istražuju potrebu za kuhanjem kao terapeutskim alatom koji pridonosi opuštanju osoba koje pate od depresije i tjeskobe. Istraživanje iz 2016. objavljeno u časopisu "Pozitivna psihologija" upućuje na to da su osobe koje često pribjegavaju manjim i kreativnim planovima opuštenije i sretnije, piše Guardian.
Ken Forkish, vlasnik pekarnice 'Ken’s Artisan Bakery' iz američkog grada Portlanda, kaže da ljudi žele sami umijesiti svježi kruh jer na taj način nastoje izbjeći odlazak u trgovinu. Dodaje i da je karantena potaknula brojne pekare na isprobavanje novih metoda u spravljanju kruha, poput primjerice startera za kiselo tijesto.