očuvajte sočnost /

Jamie Oliver podijelio 'čaroban trik' uz koji pečena piletina nikad neće biti suha

Image
Foto: Shutterstock

Tijekom pečenja teško je očuvati meso sočnim, ali poznati kuhar ima dobar trik

24.4.2024.
9:42
Shutterstock
VOYO logo

Svi vole pečeno pile, a kada je riječ o mesu, što je sočnije, to je bolje, iako može biti teško postići savršenstvo. Pile je sklono isušivanju tijekom pečenja pa je teško vratiti vlagu u piletinu nakon što je nestala.

Prepečeno i presušeno pile može pokvariti užitak obroka, ali zahvaljujući tajnom triku poznatog kuhara Jamieja Olivera, ne mora biti tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako da piletina ostane sočna

Dijelove piletine potrebno je posoliti i popapriti i dodati žličicu komorača. Veliku tavu treba staviti na srednje jaku vatru sa 50 g maslaca, dodati pileća krilca i batke s kožom da se isprže u tavi oko tri i pol minute ili dok ne postanu zlatno smeđi, povremeno okrećući. Kada je maslac potamnio, vrijeme je da prenesete piletinu na tanjur i dodate ulje i maslac koji su ostali u tavi.

"Ovo će vam ostaviti ukusne "ljepljive" dijelove na dnu tave, koji će vam kasnije pružiti divan okus", objasnio je Jamie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Vratite piletinu u tavu s još 50 g maslaca i ponovite postupak, okrećući piletinu još tri i pol minute, ili dok maslac ponovo ne postane tamno smeđe boje. Dodajte bijelo meso i još 50 g maslaca. Dodajte glavicu češnjaka dok sve ne postane zlatno, pazeći da sve povremeno okrećete po potrebi. Ogulite i prepolovite luk pa dodajte u tavu. Nasjeckajte komorač, prestanite kada stignete do glavice, zatim nasjeckajte listove i prepolovite glavicu, dodajući ih u tavu. Pokupite sve “ljepljive” dijelove s dna tave, napravite udubljenje u sredini i dodajte posljednjih 50 g maslaca. Ubacite krupne komade limunove kore u maslac, dodajte veliku šaku listova kadulje i štapić cimeta. Pržite sve zajedno nekoliko minuta, ili dok povrće ne omekša, povremeno miješajući sadržaj u tavi.

Image
ZABORAVITE MIKROVALNU /

Ovo je najbolja metoda za podgrijavanje pizze: Vrh će ostati mekan, a dno hrskavo

Image
ZABORAVITE MIKROVALNU /

Ovo je najbolja metoda za podgrijavanje pizze: Vrh će ostati mekan, a dno hrskavo

"Sada dolazi čarobni trik za očuvanje sočnosti piletine. Dodajte litru mlijeka jer polovica piletine treba biti potopljena, zatim pokupite sve ljepljive dijelove u tavi prije nego što iscijedite sok od limuna. Limunova kora će razdvojiti mlijeko, stvarajući umak koji je fantastičan", objasnio je Oliver. Zatim treba smanjiti temperaturu, pokriti tavu papirom za pečenje, i krčkati ukusno pile 50 minuta. U posljednjih 20 minuta, probajte i provjerite začin i uklonite štapić cimeta. Da biste poslužili divno sočno pile, izdvojite meso s kostiju i podijelite ga na tanjure. Prelijte umakom i uživajte. Također, Jamie predlaže svima koji mogu da bolje peku pile vani, na roštilju, piše Mirror.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Kuhar 2800, konobar 1500, pizza majstor 2000 eura: Evo kolike plaće mogu očekivati ostali sezonci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo