RECEPT TJEDNA /

Pripremite pobjednički meni, isprobajte gušte iz Istre

Image
Foto: RTL

Pripremite Frankov meni i uživajte u guštima iz Istre

28.9.2024.
8:00
RTL
VOYO logo
VOYO logo

Istarski tjedan ''Večere za 5'' zatvorila je Marcela Zagorac, specijalizirana inženjerka vinarstva. No Zdenku, Anku, Radovana i nju ipak je svojom večerom oduševio Franko Kodan. Pripremite njegov meni i uživajte u guštima iz Istre.

Predjelo :

Istrijanska rapsodija

  • šparoge
  • jaja
  • špaletta
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Šparoge izrežite na male komadiće i stavite ih u posudu s vodom da malo odstoje. Zatim ih iscijedite. U tavu dodajte maslinovo ulje, šparoge i pustite ih da se prže na laganoj vatri. Kad šparoge omekšaju, istucite jaja, začinite sve s malo soli i papra, i pustite na laganoj vatri dok se ne sjedini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špalettu popržite na maslinovom ulju (điravolta) te ju servirajte uz šparoge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Glavno jelo :

Gušti iz Istre

  • domaća govedina
  • brašno
  • luk
  • mrkva
  • sol
  • papar
  • voda
  • maslinovo ulje

Domaću govedinu izrežite na male komadiće. Luk i mrkvu usitnite. U jedan veliki lonac stavite maslinovo ulje da se ugrije, zatim dodajte usitnjeni luk i mrkvu, te pržite dok luk ne poprimi zlatno žutu boju. Zatim dodajte narezanu govedinu i sve zajedno pomiješajte i pržite dok meso ne dobije boju. Sve začinite po želji. Dodajte vodu i kuhajte na laganoj vatri. Kad, je šug skoro gotov dodajte šalšu i sve pomiješajte. Kuhajte još pola sata i šug je tad gotov. Sav postupak traje tri do četiri sata.

Brašno, sol i vodu stavite u zdjelu i miješajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu, dok ne dobijete tijesto. Zatim ga odložite u hladnjak. Na daski za valjanje tijesta napravite pljukance. Postupak je takav da se komadići tijesta uzimaju i valjaju o dasku u obliku pljukanca ili se taj isti postupak može napraviti rukama. Kada su pljukanci gotovi, posipaju se brašnom da se ne zalijepe i priprema ih se sljedeći dan.

Kuhaju se u kipućoj vodi otprilike 15 min. Kad su gotovi, pomiješaju se sa šugom i serviraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Desert :

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ma che bontà

  • jaja
  • šećer
  • kava
  • mascarpone
  • kakao
  • savoiardi

Odvojite bjelanjak od žumanjka. Žumanjke i šećer umutite u gustu smjesu. Bjelanjke umutite u gusti snijeg.

U žumanjke i šećer dodajte mascarpone i sve zajedno pomiješajte. Kad je smjesa gotova, dodajte snijeg od bjelanjaka, sve zajedno lagano umiješajte u jednu smjesu i krema je gotova.

Skuhajte moka kavu, savoiarde umočite u kavu i stavite na dno zdjele. Prelijte polovicom kreme, onda ponovite postupak i na kraju pospite kakaom pa stavite u hladnjak jedan dan. Desert je spreman za serviranje.

Image
Foto: RTL

POGLEDAJTE VIDEO Postsezona u Istri agroturizmom priredila pravi spektakl, a kuhari su nam otkrili tajni recept pripreme svakog jela

Tekst se nastavlja ispod oglasa
gs australija
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike