Sočna, ukusna šunka glavna je zvijezda bogatog uskršnjeg stola, a može se pripremiti na mnogo različitih načina. Međutim, kako bi održala sočnost te kako bi joj okus i tekstura bili vrhunski, treba paziti na niz stvari. Evo koje:
Koje meso odabrati?
Većina obično kupuje svinjski but, makar je jednako ukusna i svinjska lopatica. U trgovinama i mesnicama možete pronaći dimljene, sušene, usoljene ili već kuhane šunke. Ona koju ćete odabrati ovisi o vašem osobnom ukusu.
Koliko je kuhati?
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/6053f7e2-92ba-11eb-9f44-0242ac12000f/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Zapakirane šunke već su termički obrađene, ali dodatno kuhanje izvući će najbolje iz njih. Šunku prije kuhanja isperite u hladnoj vodi te joj odstranite kožu ako želite. Stavite je u lonac i prelijte je vodom tako da bude cijela pokrivena. Kuhajte je na srednjoj vatri onoliko sati koliko ima kilograma.
Začini
Vodu u kojoj kuhate šunku nemojte soliti jer su one obično slane same po sebi. Ako želite dodati neke začine, dovoljan će biti list lovora i papar u zrnu. Međutim, tajna vrhunskih kuhara je kuhanje šunke u vinu. Trećinu hladne vode u kojoj kuhate šunku možete zamijeniti bijelim vinom. Okus će biti još bolji.
Zadržite sočnost
Šunku nakon kuhanja ostavite ležati u vodi da se ohladi, a kasnije je prolijte. Ohlađenu šunku čuvajte u hladnjaku u što većim komadima i omotajte je aluminijskom ili plastičnom folijom kako bi održala vlažnost.