UŠTEDITE /

Ne bacajte hranu: Ovim metodama ćete produžiti svježinu namirnica

Image
Foto: Shutterstock

Primjenom ovih savjeta za pravilno skladištenje hrane, možete značajno smanjiti bacanje hrane, produžiti svježinu namirnica i uštedjeti novac

24.2.2025.
7:25
Shutterstock
VOYO logo

Bacanje hrane veliki je problem diljem svijeta. Svake godine gubi se veliki postotak hrane, što vodi do gubitka resursa, novca i štetnog utjecaja na okoliš. Uz to, hrana koja završi u otpadu doprinosi povećanju emisije plinova i dodatnom opterećenju deponija.

Ipak, uz malo planiranja i nekoliko jednostavnih trikova, možete značajno smanjiti bacanje hrane, produžiti svježinu namirnica i uštedjeti novac.

Planiranje i pametna kupovina

Prvi korak u sprječavanju bacanja hrane je pažljivo planiranje obroka i kupovine. Umjesto impulzivne kupovine, odvojite vrijeme za planiranje tjednih obroka. Razmislite o tome što ćete kuhati i sastavite popis potrebnih namirnica. Prije odlaska u trgovinu, provjerite što već imate u hladnjaku, smočnici i zamrzivaču kako biste izbjegli nepotrebno gomilanje hrane.

Image
Foto: Shutterstock

Kupovina sezonskog voća i povrća ne samo da podržava lokalne proizvođače, već osigurava i svježije, ukusnije i često povoljnije namirnice. Prilikom kupovine, obratite pažnju na datume isteka roka trajanja i birajte proizvode s dužim rokom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajne pravilnog skladištenja svježeg voća i povrća

Pravilno skladištenje ključno je za očuvanje svježine voća i povrća. Različite vrste zahtijevaju različite uvjete, stoga je važno poznavati specifične potrebe svake namirnice.

Hladnjak za očuvanje svježine

Većina voća i povrća najbolje se čuva u hladnjaku, idealno u ladicama namijenjenim za povrće. Te ladice često imaju mogućnost regulacije vlažnosti, što dodatno pomaže u očuvanju svježine. Prije spremanja u hladnjak, važno je da voće i povrće bude suho jer višak vlage potiče truljenje. Izbjegavajte pranje voća i povrća prije spremanja; operite ih neposredno prije upotrebe.

Image
DOBRO RAZMISLITE /

Stavljate li hranu u hladnjak na ovaj način? Prestanite s tim, može biti opasno

Image
DOBRO RAZMISLITE /

Stavljate li hranu u hladnjak na ovaj način? Prestanite s tim, može biti opasno

Neke namirnice poput bobičastog voća (jagode, maline, borovnice), možete čuvati u staklenim posudama s poklopcem, uz dodatak papirnatog ubrusa na dnu posude kako bi upio višak vlage. Oklahoma State University Extension savjetuje da se svježe šparoge stavi uspravno u čašu vode u hladnjaku kako bi se spriječilo isušivanje. Lisnato povrće, poput salate i špinata, ostat će duže svježe ako se u posudu za čuvanje stavi papirnati ručnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sobna temperatura je važna

Iako hladnjak produžuje svježinu većine voća i povrća, neke namirnice, poput rajčica, krumpira, luka i češnjaka, bolje uspijevaju na sobnoj temperaturi. Važno je da se čuvaju na suhom, tamnom i prozračnom mjestu.

Krumpir i luk ne bi se smjeli čuvati zajedno jer luk potiče klijanje krumpira. Avokado, banane, mango, kivi, i citrusi također se u početku čuvaju na sobnoj temperaturi dok ne sazriju, a zatim se mogu premjestiti u hladnjak kako bi se usporilo daljnje zrenje.

Image
Foto: Shutterstock

Etilen je nevidljivi neprijatelj svježine

Neke vrste voća, poput jabuka, banana i avokada, proizvode etilen, plin koji ubrzava zrenje i kvarenje drugog voća i povrća. Stoga je važno ove "proizvođače" etilena čuvati odvojeno od namirnica osjetljivih na etilen, kao što su brokula, mrkva, krastavci i lisnato povrće. Plastic Container City preporučuje korištenje hermetički zatvorenih posuda za kontrolu izloženosti etilenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamrzavanjem produžite vijek trajanja

Zamrzavanje je izvrstan način za očuvanje viška voća i povrća jer omogućuje da zadrže svoje hranjive tvari, boju i okus, čineći ih dostupnima čak i izvan sezone. Osim toga, zamrznuto voće i povrće može trajati mjesecima, što smanjuje potrebu za čestom kupovinom i pomaže u smanjenju bacanja hrane.

Blanširanje povrća ključ za očuvanje kvalitete

Prije zamrzavanja, većinu povrća je preporučljivo blanširati. Blanširanje je kratko prokuhavanje povrća u kipućoj vodi, a zatim brzo hlađenje u ledenoj vodi. Ovaj postupak zaustavlja djelovanje enzima koji uzrokuju gubitak boje, okusa i teksture tijekom zamrzavanja.

Pravilnim pakiranjem spriječite opekline od zamrzivača

Nakon blanširanja i hlađenja, povrće dobro osušite. Rasporedite ga u jednom sloju na pladanj obložen papirom za pečenje i zamrznite. Nakon što se povrće zamrzne, prebacite ga u vrećice za zamrzavanje ili hermetički zatvorene posude. Ovakav način zamrzavanja sprječava sljepljivanje povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamrzavanje voća

Voće možete zamrznuti cijelo, narezano na komade ili u obliku pirea. Prije zamrzavanja voće možete poprskati limunovim sokom kako biste spriječili promjenu boje. Kao i kod povrća, koristite hermetički zatvorene posude ili vrećice za zamrzavanje.

Ne zaboravite na datum

Obavezno označite svaku vrećicu ili posudu s datumom zamrzavanja i nazivom namirnice. To će vam pomoći da pratite rok trajanja i iskoristite namirnice na vrijeme.

Image
Foto: Shutterstock

Čuvanje mahunarki i žitarica

Mahunarke (grah, leća, slanutak) i žitarice (riža, zob, ječam) najbolje se čuvaju na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Idealne su hermetički zatvorene posude koje štite od vlage, insekata i drugih štetočina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerite jesu li posude potpuno suhe prije spremanja namirnica jer vlaga može ubrzati kvarenje hrane i uzrokovati rast plijesni ili bakterija. Ako ostavite vlagu u posudi, namirnice se mogu brže pokvariti, a kvaliteta hrane će se smanjiti. Suhe posude također pomažu u očuvanju okusa i teksture hrane, što produžuje njezinu svježinu.

Skladištenje ulja

Ulja, posebno ona osjetljivija poput maslinovog ulja, treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti i izvora topline. Visoke temperature i svjetlost mogu uzrokovati oksidaciju ulja, što dovodi do promjene okusa, gubitka hranjivih tvari, a u nekim slučajevima može čak uzrokovati stvaranje štetnih spojeva.

Oksidirano ulje ne samo da gubi svoju nutritivnu vrijednost, već može postati i loše za zdravlje. Nakon svake upotrebe, bocu s uljem dobro zatvorite kako biste spriječili ulazak zraka, što dodatno usporava proces oksidacije i pomaže očuvanju svježine i okusa ulja na duže vrijeme, piše Plastic Container City.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Gdje su otišli Nijemci? Sve je skuplje pa ih na naše more dolazi manje! 'Punimo se Mađarima'

savrseni kandidatkinje
NOVE EPIZODE OD PONEDJELJKA DO ČETVRTKA
VOYO logo
Još iz rubrike