Uskrs je vrijeme za gozbu, ali lako je malo pretjerati s količinom hrane koju pripremamo. Dobra vijest je da uvijek postoji puno načina za iskoristiti ostatke hrane.
Umjesto da ovi ukusni ostaci hrane propadnu, zašto ih ne biste pretvorili u nove i uzbudljive obroke? Uz dašak kreativnosti i malo kulinarske domišljatosti, možete im udahnuti novi život i pretvoriti ih u zanimljive i ukusne obroke.
Koliko dugo se smiju čuvati ostaci hrane od Uskrsa?
Ostaci tradicionalne uskrsne hrane, poput kuhanih jaja, šunke, pečenja i drugih mesnih jela, smiju se čuvati u hladnjaku najviše 3 do 4 dana.
Kuhana jaja trebaju biti iskorištena u roku od tjedan dana, ali samo ako su cijelo vrijeme bila u hladnjaku i nisu oštećena. Pečeno meso i šunka mogu se konzumirati do četvrtog dana, pod uvjetom da su odmah nakon ručka pravilno ohlađeni i pospremljeni u zatvorenu posudu.
Ako se hrana ne stigne potrošiti u tom roku, preporučuje se da ju zamrznete, čime se produžuje trajanje i sprječava bacanje.
Koliko dugo različiti ostaci hrane ostaju svježi?
Ovo je nekoliko najboljih primjera iz prakse o tome koliko brzo biste trebali pojesti hranu koja je ostala nakon Uskrsa.
- Slanina: Ako niste potrošili onoliko slanine koliko je recept zahtijevao, ili vam je možda trebalo manje nego što ste prvotno namjeravali, sav ostatak slanine možete čuvati u hladnjaku tjedan dana od trenutka kada ste ga kupili ili otvorili. Alternativno, kuhana slanina može trajati pet do 14 dana ako se ohladi u hladnjaku nakon što je napravite.
- Domaći kruh: Kada se čuva u smočnici od dana pečenja, kruh može trajati tri do pet dana, što je kraći rok trajanja od većine komercijalnih proizvoda zbog nedostatka konzervansa. Domaći kruh u hladnjaku može stajati do tri mjeseca.
- Kolači: Kolači mogu trajati do 10 dana ako su pravilno ohlađeni od trenutka kada su prvi put napravljeni i posluženi.
- Rolice s cimetom: Ako slučajno imate ostataka peciva s cimetom, slatka peciva će se čuvati jedan do tri dana u smočnici od dana kada su napravljena ili kupljena i do tri mjeseca ako su zamrznuta od trenutka kada su poslužena.
- Jela od jaja: U ostacima jela s jajima treba uživati u roku od tri do četiri dana ako su ohlađena od dana kada su napravljena. Ako su bila zamrznuta od vremena kada su pečena i poslužena, jela od jaja se mogu sigurno jesti i do tri mjeseca kasnije.
- Tvrdo kuhana jaja: Uskrsna glavna namirnica trajat će do tjedan dana ako se drži u hladnjaku i pravilno skladišti od dana kada je kuhana i poslužena.
- Šunka: Šunka koja je bila svježa i kuhana prije jela, može se jesti nakon hlađenja do tjedan dana, a sigurna je za jelo jedan do dva mjeseca nakon što je smrznuta. Šunka koja je kupljena potpuno kuhana i već je otvorena, sigurna je za jelo do pet dana iz hladnjaka i do dva mjeseca ako je smrznuta.
- Pite od svježeg voća: Mogu se čuvati tjedan dana ako su skladištena u hladnjaku, nakon otvaranja ili nakon što su napravljene, a osam mjeseci ako su zamrznute od dana kada su napravljene ili kupljene.

Kako iskoristiti ostatke hrane od Uskrsa?
Kako bi se smanjilo bacanje hrane, a ujedno i uštedjelo vrijeme u kuhinji nakon blagdana, pripremili smo nekoliko ideja kako kreativno iskoristiti ostatke hrane od Uskrsa.
Složenac
Kad od Uskrsa ostane šunke, nije ju lako uklopiti u neko sasvim novo jelo. Srećom, zato postoje složenci! U ovom receptu, kombinirat ćemo šunku koja je ostala od uskrsnog ručka s piletinom i krem juhom od gljiva.

Složenac sastojci:
- Pileći fileti (pileća prsa), količina po želji
- Sol
- Papar
- Crvena paprika (mljevena)
- Kriške kuhane šunke
- 1 šalica krem-juhe od gljiva
- 1 šalica kiselog vrhnja
- Malo maslaca
Složenac priprema:
- Posolite, popaprite i lagano premažite crvenom paprikom filete pilećih prsa.
- Kriške kuhane šunke stavite u posudu za pečenje u pećnici.
- Na šunku poslažite pileća prsa.
- Šalicu krem-juhe od gljiva promiješajte sa šalicom kiselog vrhnja i malo maslaca.
- Prelijte preko šunke i fileta i pecite u pećnici oko sat vremena na 170 °C.
Lisnata pita
Uz složenac, pita je drugo najpopularnije jelo za kreativno iskorištavanje ostataka hrane. U ovoj lisnatoj piti rješit ćete se ostataka šunke i pretvoriti ih u ukusan i kompletan obrok. Možete ju poslužiti kao glavno jelo za ručak, ali i večeru.

Lisnata pita sastojci:
- Lisnato tijesto
- Maslac ili ulje (za premazivanje protvana)
- Kuhana šunka, narezana na trake
- Crvena paprika, sitno nasjeckana
- 1 jaje
- Jogurt
- Naribani sir (npr. Gauda, trapist ili po izboru)
- Zelena salata (za posluživanje)
Lisnata pita priprema:
- Razvaljajte lisnato tijesto i njime obložite protvan za pečenje koji ste prethodno premazali masnoćom (maslac, ulje).
- Na njega posložite šunku izrezanu na trake i sitno izrezanu crvenu papriku.
- Umutite jaje te ga pomiješajte s jogurtom i naribanim sirom pa dobivenu smjesu prelijte preko šunke.
- Pecite u pećnici na 180°C oko 20-30 minuta.
- Poslužite toplo ili hladno uz zelenu salatu.
Šunka sa šparogama
I dalje je sezona šparoga, a s čim bolje ih spojiti nego s kuhanom šunkom? Za omatanje šparoga šunku trebate narezati na tanke ploške.

Šunka sa šparogama sastojci:
- Šparoge
- Ostaci kuhane šunke
- Pržene krušne mrvice
- Sir s plemenitom plijesni (npr. Gorgonzola, Brie, Camembert), narezan na komadiće
- Ulje ili maslac
Šunka sa šparogama priprema:
- Ostacima šunke omotati šparoge i složiti ih u vatrostalnu plitku posudu.
- Posuti prženom prezlom i komadićima sira (s plemenitom plijesni).
- Peći u pećnici pet do osam minuta na 180 °C.
Škotska jaja
Ostatci kuhanih jaja nakon Uskrsa su malo veći problem od šunke i mladog luka. Ako se jaja ne pojedu na vrijeme, mogu poprilično naštetiti organizmu, no nema puno načina na koja se jaja mogu osvježiti kroz novi recept. Srećom, jedan takav je škotska jaja.

Škotska jaja sastojci:
- Kuhana jaja
- Brašno
- Mljeveno meso (npr. svinjetina, junetina ili mješavina)
- Sol
- Papar
- Ostali začini po ukusu (npr. češnjak u prahu, peršin, paprika…)
- Jaja
- Krušne mrvice
- Ulje
Škotska jaja priprema:
- Kuhana jaja uvaljaju se u brašno i oblože mljevenim mesom koje se prije toga začini solju, paprom i drugim začinima po ukusu.
- Dobivenu okruglicu treba uvaljati u razmućeno jaje, potom u krušne mrvice i pržiti na vrućem ulju cca četiri do pet minuta.
- Gotova škotska jaja preporučuje se posložiti na papirnati ubrus da se ocijedi suvišna masnoća.
- Poslužiti toplo ili hladno, uz sezonsku salatu.
Rajčice punjenje francuskom salatom
Za malo neuobičajen, no iznimno fin obrok, tu su rajčice punjene francuskom salatom. Ako nikad niste radili ovo jelo, radi se o jednostavnom receptu koji kombinira francusku salatu koja je ostala od Uskrsa i svježe rajčice.

Rajčice punjenje francuskom priprema:
- Operite rajčice, prepolovite ih, izdubite i izvadite im sredinu.
- Napunite ih francuskom salatom, ohladite i potom servirajte.
Omlet
Ponekad se ostatci hrane mogu iskoristiti i na lakše načine. Jednostavan omlet će rješiti problem viška kuhane šunke i mladog luka. Ne samo to, nego je i riječ o toplom obroku koji je prikladan i za djecu i za odrasle.

Omlet sastojci:
- Gljive (npr. šampinjoni), narezane
- Mladi luk, nasjeckan
- Ulje (za prženje)
- Jaja
- Kuhana šunka, narezana na komadiće
Omlet priprema:
- U zdjelicu razbiti jaja, dodati začine i razmutiti.
- Na ulju prodinstati gljive i mladi luk.
- Dodati razmućena jaja i komadiće šunke.
- Poslužiti s kruhom ili sezonskom salatom
Pohana šunka
Ponekad je najjednostavnije višak hrane samo panirati i ispohati. To je slučaj i s uskrsnom šunkom.

Pohana šunka sastojci:
- Tanke kriške kuhane šunke (po 2 za svaki komad)
- Šnite sira (npr. Gauda, Emmentaler ili drugi topivi sir)
- Brašno
- 1 jaje
- Krušne mrvice
Pohana šunka priprema:
- Između dva tanka komada šunke položite šnitu sira i ispohajte.
- Poslužite uz pečeni krumpir i sezonsku salatu.
Nadamo se da smo vam donijeli neke zanimljive ideje i želimo vam dobar tek.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Pečena marinirana piletina sa zobenim tortiljama