Sol je glavni izvor iona Na+ i Cl- za ljude i životinje.
Ioni Na+ imaju ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima, od održavanja krvnog tlaka do rada živčanog sustava. Zato je unošenje kuhinjske soli neophodno za život.
Osim što je neophodna za ljudski organizam, sol je i odlično sredstvo za čišćenje.
Razbije li vam se jaje na kuhinjskoj površini ili na podu, pospite ga šačicom soli i ostavite da stoji dvije minute. Uzmite kuhinjski ubrus i obrišite.
I od same pomisli na pećnicu zaboli vas glava. Prljava mjesta ili na limu pospite solju, uključite pećnicu na 180 stupnjeva i pričekajte nekoliko minuta da sol posmeđi. Ugasite pećnicu i dok je još topla pažljivo obrišite vlažnom spužvicom.
Podarite posuđu novi sjaj. Pomiješajte jednaku količinu soli i brašna te dodajte tek toliko octa da dobijete pastu. Pastom izribajte unutrašnji i vanjski dio posuđa, a potom isperite toplom vodom.
Ako ste ljubitelj jaja na oko, da biste spriječili razlijevanje žumanjka, u tavu prvo stavite malo soli, pa tek tada razbijte jaja.
Hladnjak je pokupio neugodan miris kojeg se nikako ne možete riješiti? Pokušajte kavom. Stavite u posudicu malo mljevene kave i ostavite neka stoji. Pokupit će sve mirise.
Ruke vam mirišu na češnjak ili luk? Istrljajte ruke talogom od crne kave, uz dodatak koje kapi limuna, i problem je riješen!
Prethodni članci:
arti-201005190656006 arti-201005060608006 arti-201003090523006