Janjeće meso u umaku od povrća
Sastojci za janjetinu u umaku: 1 janjeća plećka s rebrima 50 g češnjaka 2 grančice svježeg timijana ili žličica sušenog 100 ml ulja 3 glavice luka 200 g mrkve 1/4 celerova korijena sol i papar (Vegeta po izboru)
Prilog uz janjetinu u umaku 1 kg krumpira 300 g mrkve 2 češnja češnjaka muškatni oraščić 30 g maslaca 350 ml vrhnja za kuhanje
Priprema janjetine u umaku:
Meso pažljivo odvojite od kosti i začinite solju, paprom te usitnjenim češnjakom i timijanom. Savijte ga i zavežite kuharskim koncem.
Kosti koje ste izvadili posolite, popaprite i prelijte s 50 ml ulja. Stavite ih u zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 30 minuta bez podlijevanja.
Povrće očistite i narežite na veće kocke, a u dubljoj posudi na preostalom ulju ispecite mesnu roladu sa svih strana. Nakon toga dodajte povrće i sve zalijte litrom vode. Dodajte pečene kosti i zajedno kuhajte oko sat i pol, dok meso ne omekša.
Kuhano meso izvadite na dasku, maknite konac i procijedite umak. Krumpir i mrkvu, koje ste pripremili za prilog, operite i ogulite, narežite na tanke ploške, začinite po izboru i dodajte naribani muškatni oraščić.
Odgovarajuću vatrostalnu posudu premažite maslacem, a dno posude pokrijte trećinom narezanog krumpira. Na to složite polovicu pripremljene mrkve i dio češnjaka narezanog na ploškice. Postupak ponovite sve dok ne potrošite namirnice, a završite krumpirom.
Prelijte vrhnjem za kuhanje, prekrijte pergamentnim papirom i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 minuta.
Kuhanu janjeću roladu narežite na ploške, prelijte umakom u koji ste dodali listiće timijana i poslužite uz zapečeni krumpir s mrkvom.
Juha od raštike
Pinca
Prethodni članci:
arti-201003300651006 arti-201003290557006