UKUSNO I HRANJIVO /

Rižoto s piletinom i povrćem koji morate probati već danas

Image
Foto: Shutterstock

Uz ove savjete i upute, sigurno ćete uspjeti pripremiti savršen rižoto koji će oduševiti vaše ukućane i goste

23.2.2025.
14:40
Shutterstock
VOYO logo

Rižoto je jedno od onih jela koje se može prilagoditi svakom ukusu i sezoni. Kremasta tekstura, bogatstvo okusa i mogućnost kombiniranja različitih sastojaka čine ga savršenim izborom za brz i ukusan obrok. Verzija s piletinom i povrćem posebno je popularna, jer spaja proteine i vitamine u skladnu cjelinu, idealnu za ručak ili večeru. Donosimo vam sve što trebate znati o pripremi ovog klasičnog jela, uz korisne savjete i trikove.

Recept za rižoto s piletinom i povrćem

Ključni sastojci za savršen rižoto

Za pripremu ukusnog rižota s piletinom i povrćem, važno je odabrati kvalitetne sastojke. Evo popisa onoga što će vam trebati:

  • Riža: Arborio riža je najčešći izbor za rižoto zbog svoje sposobnosti da upije tekućinu i otpusti škrob, što rezultira kremastom teksturom. Možete koristiti i Carnaroli rižu, koja je također odlična za rižoto, a neki izvori navode da je dobra i za početnike.
  • Piletina: Najbolje je koristiti pileća prsa ili batak bez kostiju, narezane na kockice.
  • Povrće: Izbor povrća je na vama. Klasične kombinacije uključuju luk, češnjak, mrkvu, grašak, papriku, tikvice i brokulu. Možete koristiti svježe ili smrznuto povrće.
  • Temeljac: Pileći temeljac je ključan za bogat okus rižota. Možete koristiti gotov temeljac ili ga pripremiti sami. Važno je da temeljac bude vruć tijekom cijelog procesa kuhanja.
  • Sir: Parmezan je tradicionalni izbor za rižoto, ali možete koristiti i druge tvrde sireve.
  • Začini: Sol, papar, svježi peršin i drugi začini po želji. Neki recepti sugeriraju i dodatak bijelog vina za dodatnu aromu.
  • Masnoća: Maslinovo ulje i maslac se često koriste u kombinaciji za pirjanje povrća i piletine.
Image
BOLJI OKUS /

Rižoto i vino su pravi spoj iz snova: Sommelierka otkrila koje ide najbolje uz ovo jelo

Image
BOLJI OKUS /

Rižoto i vino su pravi spoj iz snova: Sommelierka otkrila koje ide najbolje uz ovo jelo

Postupak pripreme: Korak po korak

  1. Priprema: Zagrijte pileći temeljac i držite ga na laganoj vatri. U drugoj posudi, na srednje jakoj vatri, zagrijte maslinovo ulje i maslac.
  2. Pirjanje: Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte piletinu narezanu na kockice i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju. Zatim dodajte nasjeckano povrće (osim ako koristite smrznuti grašak, njega dodajte kasnije) i pirjajte nekoliko minuta.
  3. Dodavanje riže: Dodajte Arborio rižu i pržite je 1-2 minute, miješajući, dok ne postane blago prozirna.
  4. Deglaziranje (opcionalno): Ako koristite bijelo vino, ulijte ga u rižu i pustite da ispari, miješajući.
  5. Dodavanje temeljca: Postupno dodajte vrući pileći temeljac, jednu po jednu kutlaču, miješajući rižu dok tekućina ne upije prije dodavanja sljedeće kutlače. Nastavite dodavati temeljac dok riža ne postane kremasta i al dente (oko 17-25 minuta). Ako koristite smrznuti grašak, dodajte ga pred kraj kuhanja, zajedno s posljednjom kutlačom temeljca.
  6. Završni dodaci: Maknite posudu s vatre i umiješajte naribani parmezan, sol i papar po ukusu.
  7. Posluživanje: Poslužite rižoto odmah, ukrašen svježim peršinom.

Savjeti i varijacije

  • Kremastija tekstura: Za još kremastiji rižoto, na kraju kuhanja dodajte žlicu maslaca zajedno s parmezanom.
  • Različite vrste povrća: Slobodno eksperimentirajte s različitim vrstama povrća, ovisno o sezoni i vašim preferencijama. Možete dodati gljive, šparoge, špinat, buču ili bilo koje drugo povrće koje volite.
  • Bez mesa: Ako želite vegetarijansku verziju, jednostavno izostavite piletinu.
  • Začini: Osim soli i papra, možete dodati i druge začine, poput majčine dušice, ružmarina ili bosiljka.
  • Miješajte redovito, ali ne konstantno. Suprotno uvriježenom mišljenju, nije potrebno stalno miješanje.

Rižoto s piletinom i povrćem je ukusno, hranjivo i prilagodljivo jelo koje se može pripremiti na bezbroj načina. Uz ove savjete i upute, sigurno ćete uspjeti pripremiti savršen rižoto koji će oduševiti vaše ukućane i goste. Ne bojte se eksperimentirati s različitim sastojcima i pronaći svoju omiljenu kombinaciju!

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike