BOLJI OKUS /

Rižoto i vino su pravi spoj iz snova: Sommelierka otkrila koje ide najbolje uz ovo jelo

Image

Odabir pravog vina za rižoto može značajno unaprijediti okus ovog popularnog jela, a stručnjakinja savjetuje koje će se izvrsno stopiti

8.2.2025.
9:09
VOYO logo

Rižoto je na popisu omiljenih jela mnogih ljudi, dijelom zato što je vrlo prilagodljivo različitim vrstama prehrane. Prirodno je bez glutena, a postoji mnogo opcija, od rižota s gljivama i pečenim češnjakom do onog s kozicama i ljetnim povrćem.

Međutim, postoji jedna stvar koju većina recepata za rižoto uključuje – vino. Kada razmišljate o tome koju bocu odabrati za vaš rižoto, Gillian Ballance, sommelierka u Treasury Wine Estates, kaže da to u potpunosti ovisi o ostalim sastojcima u jelu, piše Tasting Table.

Image
Foto: Shutterstock

Vrste vina koje se najbolje slažu s rižotom

Ballance je objasnila kakvo vino se najbolje slaže s određenom vrstom rižota.

"To u potpunosti ovisi o vrsti rižota. Za vegetarijanski, citrusni ili kremasti rižoto s graškom, tikvicama ili šparogama, dobro će se slagati svježe bijelo vino s kiselkastim voćnim okusima. Za rižoto s gljivama, moj izbor je crno vino sličnih zemljanih tonova, a za rižoto s pirjanim mesom, poput rebara, dobro će odgovarati vino s kompleksnim okusima i notama crvenog voća", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i kod odabira vina za kuhanje rižota, vino koje odaberete za posluživanje uz njega ovisit će o sastojcima vašeg rižota. Međutim, umjesto da samo nadopunjuje okuse vašeg rižota, vino koje odaberete ima potencijal podići jelo. Na primjer, jednostavan rižoto s parmezanom obično se kuha s Pinot Grigiom ili Sauvignonom Blanc.

Image
OPREZA NIKAD DOSTA /

Ako uočite ove promjene na ljusci jajeta, bacite ih

Image
OPREZA NIKAD DOSTA /

Ako uočite ove promjene na ljusci jajeta, bacite ih

Iako biste mogli jednostavno poslužiti ono što je ostalo u boci, može se upariti i s nečim drugačijim. Za to možete posegnuti za kiselkastijim vinom poput Rieslinga i Chardonnayja pa čak i boce crnog ili bijelog Burgundca ako je posebna prigoda.

Vaši izbori vina mogu se mijenjati kad počnete dodavati različite elemente u rižoto. Gljive, na primjer, donose umami okus koji se dobro slaže s vinom koje je također pomalo zemljano, poput Pinot Noira. Ostali primjeri ovise o sastojcima, poput uparivanja vina sa slanošću rižota od plodova mora – sve ovisi o tome da odaberete jedan element rižota koji volite i odaberete vino koje ga ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rižoto čini vino boljim, ali i obrnuto.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski vinari dižu kvalitetu, a uvoz ruši brojke: Ipak, vinari imaju sve veći profit

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
JARAK
NE PROPUSTI
VOYO logo