Prosječni "čokoljubac" sa Zapada godišnje pojede 286 čokolada, a najviše voli jesti čokoladu iz Belgije.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3fbf6440-92a5-11eb-8485-0242ac120011/original.gif)
Za tih 286 čokolada, proizvođaći moraju uzgojiti 10 stabala kakaovca te proizvesti znatne količine maslaca, dva ključna sastojka čokolade.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3f1af892-92a5-11eb-9829-0242ac12000f/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Od devedesetih situacija u proizvodnji omiljenog slatkiša drastično se promijenila jer su zemlje poput Kine, Indonezije, Indije, Brazila i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, također ušle na tržište kakaovca.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3efd4cb6-92a5-11eb-a4f3-0242ac12000f/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Drastično povećanje potražnje, proizvođaći kakaovca nisu mogli pratiti, pa se ukupna razina zaliha kakaovca drastično smanjila. Način uzgoja kakaovca nije se promijenio već stotinama godina.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3fa3b6d2-92a5-11eb-8734-0242ac120010/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
"Više od 90 posto uzgajivača kakaovca na globalnoj razini su maleni farmeri koji uzgajaju stare sorte", rekao je Doug Hawkins, jedan od analitičara tvrtke specijalizirane za istraživanje tržišta, "Hardman Agribusiness".
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3f9ddb90-92a5-11eb-8207-0242ac120011/original.gif)
Hawkins je skovao izrečicu "uništenje čokoladom", budući su istraživanja tržišta kakaoa, koje je predvodio, ukazala kako su neki od proizvođaća ove vrijedne biljke krenuli u ilegalnu eksploataciju zaštičenih šumskih područja, kako bi proširili proizvodnju, a što je posebno vidljivo na Obali bjelokosti.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3eb5e7a4-92a5-11eb-adf3-0242ac12000f/original.gif)
"Svi pokazatelji upućuju na to da ćemo, u godinama koje slijede, svjedočiti deficitu čokolade od 100 tisuća tona godišnje", upozorava Hawkins, a prenosi The Mirror.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3eea24ce-92a5-11eb-a50f-0242ac120012/original.gif)
Uskoro stiže nestašica ovog ploda i tu se ne može ništa učiniti