Prosječni "čokoljubac" sa Zapada godišnje pojede 286 čokolada, a najviše voli jesti čokoladu iz Belgije.
Za tih 286 čokolada, proizvođaći moraju uzgojiti 10 stabala kakaovca te proizvesti znatne količine maslaca, dva ključna sastojka čokolade.
Od devedesetih situacija u proizvodnji omiljenog slatkiša drastično se promijenila jer su zemlje poput Kine, Indonezije, Indije, Brazila i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, također ušle na tržište kakaovca.
Drastično povećanje potražnje, proizvođaći kakaovca nisu mogli pratiti, pa se ukupna razina zaliha kakaovca drastično smanjila. Način uzgoja kakaovca nije se promijenio već stotinama godina.
"Više od 90 posto uzgajivača kakaovca na globalnoj razini su maleni farmeri koji uzgajaju stare sorte", rekao je Doug Hawkins, jedan od analitičara tvrtke specijalizirane za istraživanje tržišta, "Hardman Agribusiness".
Hawkins je skovao izrečicu "uništenje čokoladom", budući su istraživanja tržišta kakaoa, koje je predvodio, ukazala kako su neki od proizvođaća ove vrijedne biljke krenuli u ilegalnu eksploataciju zaštičenih šumskih područja, kako bi proširili proizvodnju, a što je posebno vidljivo na Obali bjelokosti.
"Svi pokazatelji upućuju na to da ćemo, u godinama koje slijede, svjedočiti deficitu čokolade od 100 tisuća tona godišnje", upozorava Hawkins, a prenosi The Mirror.
Uskoro stiže nestašica ovog ploda i tu se ne može ništa učiniti