TRIKOVI I TAJNE /

Uz Melkiora Bašića naučite pripremiti jaja Benedikt: 'Jednostavnije je nego što mislite'

Image
Foto: MasterMeal

Jaja Benedikt su nastala krajem 19. stoljeća u New Yorku, navodno su rezultat gastronomske inspiracije jednog mamurnog gosta hotela Waldorf

11.2.2025.
12:49
MasterMeal
VOYO logo

Pozdrav svima, ja sam Melkior Bašić, kuhar s višegodišnjim iskustvom kuhanja u vrhunskim hotelima i restoranima. Kroz nadolazeću seriju članaka pokušat ću vam na najbolji način približiti svijet vrhunske kuhinje tako da restoranska jela možete napraviti u svojim kuhinjama. Vjerujte mi, sve se može. Samo budite spremni na jednu novost. Svako kompleksnije jelo u sebi najčešće ima nekoliko tehnika. Tehnike gledajte kao ''mini recepte''. Tako da ću vas kroz ovaj serijal učiti o svim potrebnim tehnikama za neki kompleksniji, ali i jednostavniji recept.

Jeste spremni? Znam da jeste. Danas su na redu – Jaja Benedikt.

Jaja Benedikt su prestižni restoranski doručak ili brunch koji definitivno želite znati napraviti. Jaja Benedikt su nastala krajem 19. stoljeća u New Yorku, navodno su rezultat gastronomske inspiracije jednog mamurnog gosta hotela Waldorf, koji je poželio konkretan doručak prepun okusa. A to je i dobio. Kombinacija poširanog jaja, holandez umaka, slanince (pancete) i špinata na tostiranom kruhu stvorili su klasik kojeg ima gotovo svaki bolji restoran na svijetu.

Mnogi misle da je postupak kompleksan, a pokazat ću vam kako možete bez stresa napraviti ovo vrhunsko restoransko jelo. U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa – posjetiti MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: MasterMeal

Poznati hrvatski chef Melkior Bašić

Tehnike potrebne za Jaja Benedikt

Za Jaja Benedikt potrebno je znati 5 tehnika:

  1. Tostirani kruh
  2. Hrskava panceta
  3. Sotirani špinat
  4. Holandez Umak
  5. Poširano jaje

Tostirani kruh

Potrebne namirnice:

toast kruh (2 kom)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak

  1. Toast kruh narežemo na željeni oblik i na umjereno zagrijanoj tavi tostiramo do zlatne boje

Hrskava panceta

Potrebne namirnice:

panceta (40g)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak:

  1. tanko narezanu pancetu stavimo na mlaku tavu bez ulja i umjereno ju pržimo
  2. nakon što s obje strane dobije boju, pancetu maknemo s tave na rashladnu rešetku
Image
MasterMeal /

Popularni hrvatski chef osvaja kuhare i amatere svojom aplikacijom

Image
MasterMeal /

Popularni hrvatski chef osvaja kuhare i amatere svojom aplikacijom

Sotiranje špinata

Potrebne namirnice:

  • Voda (po potrebi)
  • biljno ulje (20g)
  • špinat list (40g)
  • Sol (po potrebi)

Postupak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. na ugrijanu tavu dodajemo ulje, a nakon toga špinat
  2. sve podlijemo vodom i poklopimo poklopcem kako bi se špinat upario
  3. nakon 5 do 10 minuta zasolimo špinat i maknemo s vatre

Hollaindese umak

Potrebne namirnice:

  • Voda (po potrebi)
  • Sol ( po potrebi)
  • Limun sok (10g)
  • Žumanjak (po potrebi)
  • Ghee/pročišćeni maslac (180g)

Postupak:

  1. U duboku tavu ulijemo vodu i zakipimo ju
  2. Potom smanjimo vatru
  3. U jednu posudu stavimo žumanjke
  4. U tu posudu posudu dodamo limun sok i posolimo. Sve dobro razradimo pjenjačom
  5. Razmućene žumanjke koji su u posudi stavljamo poviše lonca iz kojeg pari voda. Tako na pari kuhamo razmućene žumanjke, a pritom neprestano miješamo pjenjačom. U kuhinji se ovo zove ''topla kupka''
  6. Po potrebi žumanjke maknemo s pare kako nam sene bi prekuhao, odnosno postao kajgana
  7. Miješamo žumanjke dok ne postanu kremasti, a potom ih maknemo potpuno s pare
  8. Kuhanim žumanjcima dodamo pročišćeni maslac
  9. VAŽNO! Ghee dodajemo malo po malo i pritom neprestano miješamo pjenjačom
  10. Kada je gotov, umak ne smijete stavljati u frižider ni na hladno. On mora stalno biti topao
Image
Foto: MasterMeal

Poširano jaje

Potrebne namirnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Jaja (ovisno koliko želite napraviti)
  • Jabučni ocat (50g)
  • Voda (1.5 – 2L)

Postupak:

  1. Jaje otvorimo udarcem na ravnoj površini, a potom ga prebacimo u šalicu. U šalici smije biti samo jedno jaje
  2. U duboki lonac stavimo vodu i ocat
  3. Zavrijemo, ali voda ne smije kipjeti (biti iznad 95C)
  4. Pjenjačom napravimo vrtlog u sredini vode koja vrije
  5. Vrlo lagano uronimo jaje
  6. Jaje kuhamo u vodi između 5 i 7 minuta
  7. Voda mora vriti, ali ne smije kipiti
  8. Prstima provjerima je li jaje mekano, odnosno da nije pretvrdo. Ne smijemo ga prekuhati
  9. Izvadimo poširano jaje i i postavimo ga sa strane na plitki tanjur

Serviranje

  1. Pripremimo sve komponente i serviramo ih
  2. Prvo na plitki tanjur stavljamo tostirani toast kruh
  3. Na njega stavljamo sotirani špinat
  4. Slijedi hrskava panceta
  5. Stavljamo poširano jaje
  6. Za kraj na vrh stavljamo Hollandaise umak preko poširanog jajeta
  7. Po potrebi možete sve dekorirati ukrasnim biljem

Dobar tek! J

Melkior Bašić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE GALERIJU

jarak
NOVA EPIZODA
VOYO logo