Pozdrav svima, ja sam Melkior Bašić, kuhar s višegodišnjim iskustvom kuhanja u vrhunskim hotelima i restoranima. Kroz nadolazeću seriju članaka pokušat ću vam na najbolji način približiti svijet vrhunske kuhinje tako da restoranska jela možete napraviti u svojim kuhinjama. Vjerujte mi, sve se može. Samo budite spremni na jednu novost. Svako kompleksnije jelo u sebi najčešće ima nekoliko tehnika. Tehnike gledajte kao ''mini recepte''. Tako da ću vas kroz ovaj serijal učiti o svim potrebnim tehnikama za neki kompleksniji, ali i jednostavniji recept.
Jeste spremni? Znam da jeste. Danas su na redu – Jaja Benedikt.
Jaja Benedikt su prestižni restoranski doručak ili brunch koji definitivno želite znati napraviti. Jaja Benedikt su nastala krajem 19. stoljeća u New Yorku, navodno su rezultat gastronomske inspiracije jednog mamurnog gosta hotela Waldorf, koji je poželio konkretan doručak prepun okusa. A to je i dobio. Kombinacija poširanog jaja, holandez umaka, slanince (pancete) i špinata na tostiranom kruhu stvorili su klasik kojeg ima gotovo svaki bolji restoran na svijetu.
Mnogi misle da je postupak kompleksan, a pokazat ću vam kako možete bez stresa napraviti ovo vrhunsko restoransko jelo. U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa – posjetiti MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/c7f2bd64-e2ef-11ef-9432-ee0b203e749c/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Poznati hrvatski chef Melkior Bašić
Tehnike potrebne za Jaja Benedikt
Za Jaja Benedikt potrebno je znati 5 tehnika:
- Tostirani kruh
- Hrskava panceta
- Sotirani špinat
- Holandez Umak
- Poširano jaje
Tostirani kruh
Potrebne namirnice:
toast kruh (2 kom)
Postupak
- Toast kruh narežemo na željeni oblik i na umjereno zagrijanoj tavi tostiramo do zlatne boje
Hrskava panceta
Potrebne namirnice:
panceta (40g)
Postupak:
- tanko narezanu pancetu stavimo na mlaku tavu bez ulja i umjereno ju pržimo
- nakon što s obje strane dobije boju, pancetu maknemo s tave na rashladnu rešetku
Sotiranje špinata
Potrebne namirnice:
- Voda (po potrebi)
- biljno ulje (20g)
- špinat list (40g)
- Sol (po potrebi)
Postupak:
- na ugrijanu tavu dodajemo ulje, a nakon toga špinat
- sve podlijemo vodom i poklopimo poklopcem kako bi se špinat upario
- nakon 5 do 10 minuta zasolimo špinat i maknemo s vatre
Hollaindese umak
Potrebne namirnice:
- Voda (po potrebi)
- Sol ( po potrebi)
- Limun sok (10g)
- Žumanjak (po potrebi)
- Ghee/pročišćeni maslac (180g)
Postupak:
- U duboku tavu ulijemo vodu i zakipimo ju
- Potom smanjimo vatru
- U jednu posudu stavimo žumanjke
- U tu posudu posudu dodamo limun sok i posolimo. Sve dobro razradimo pjenjačom
- Razmućene žumanjke koji su u posudi stavljamo poviše lonca iz kojeg pari voda. Tako na pari kuhamo razmućene žumanjke, a pritom neprestano miješamo pjenjačom. U kuhinji se ovo zove ''topla kupka''
- Po potrebi žumanjke maknemo s pare kako nam sene bi prekuhao, odnosno postao kajgana
- Miješamo žumanjke dok ne postanu kremasti, a potom ih maknemo potpuno s pare
- Kuhanim žumanjcima dodamo pročišćeni maslac
- VAŽNO! Ghee dodajemo malo po malo i pritom neprestano miješamo pjenjačom
- Kada je gotov, umak ne smijete stavljati u frižider ni na hladno. On mora stalno biti topao
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/2fbdb7a8-e86a-11ef-90d6-ee0b203e749c/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Poširano jaje
Potrebne namirnice:
- Jaja (ovisno koliko želite napraviti)
- Jabučni ocat (50g)
- Voda (1.5 – 2L)
Postupak:
- Jaje otvorimo udarcem na ravnoj površini, a potom ga prebacimo u šalicu. U šalici smije biti samo jedno jaje
- U duboki lonac stavimo vodu i ocat
- Zavrijemo, ali voda ne smije kipjeti (biti iznad 95C)
- Pjenjačom napravimo vrtlog u sredini vode koja vrije
- Vrlo lagano uronimo jaje
- Jaje kuhamo u vodi između 5 i 7 minuta
- Voda mora vriti, ali ne smije kipiti
- Prstima provjerima je li jaje mekano, odnosno da nije pretvrdo. Ne smijemo ga prekuhati
- Izvadimo poširano jaje i i postavimo ga sa strane na plitki tanjur
Serviranje
- Pripremimo sve komponente i serviramo ih
- Prvo na plitki tanjur stavljamo tostirani toast kruh
- Na njega stavljamo sotirani špinat
- Slijedi hrskava panceta
- Stavljamo poširano jaje
- Za kraj na vrh stavljamo Hollandaise umak preko poširanog jajeta
- Po potrebi možete sve dekorirati ukrasnim biljem
Dobar tek! J
Melkior Bašić
POGLEDAJTE GALERIJU