AUTENTIČAN OKUS /

Kako napraviti domaći ghee? Poznati chef otkriva jednostavni trik

Image
Foto: MasterMeal

Zašto kupiti ghee kad ga možete sami napraviti?

11.2.2025.
12:52
MasterMeal
VOYO logo

Domaći ghee ili pročišćeni maslac nije samo zdravija alternativa maslacu, već i svestran sastojak koji može unaprijediti okus svakog jela. Za razliku od običnog maslaca, ghee je pročišćen od mliječnih proteina, što ga čini stabilnijim za kuhanje i pogodnim za one osjetljive na laktozu.

Njegova orašasta aroma i bogat okus dodaju dubinu jelima, bilo da ga koristite za prženje, pečenje ili jednostavno premazivanje tosta.

Kupovni ghee često sadrži konzervanse ili nema istu kvalitetu kao onaj pripremljen kod kuće. Zato je vrijedno naučiti ga sami napraviti – jednostavan je za pripremu, dugo traje i donosi autentičan, pun okus u svaku kuhinju.

Image
MasterMeal /

Popularni hrvatski chef osvaja kuhare i amatere svojom aplikacijom

Image
MasterMeal /

Popularni hrvatski chef osvaja kuhare i amatere svojom aplikacijom

Idemo pokazati kako se ghee možete napraviti u svojoj kući. A ono najvažnije – sve je brzo i jednostavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa – posjetiti MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Potrebne namirnice:

Maslac (250g)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak

- U duboku hladnu tavu stavimo cijeli blok. Potom uključimo vatru. Trebamo laganu temperaturu

- VAŽNO! Mora biti lagana vatra. Na jakoj vatri će početi gorjeti. Maslac ne smije „krčkati“ dok se cijeli ne otopi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ne smijemo po dnu miješati

- Kada se maslac otopi, minimalno pojačamo vatru.

- Sada želimo postići da se cijelo vrijeme lagano kuha. Tako će se stvoriti pjena na vrhu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kada se skupi pjena na vrhu, pokupimo je žlicom i stavimo u duboku zdjelu sa strane. Taj postupak ponavljamo neko vrijeme

- Kada dno tave postane smeđe – gasimo vatru

- Pripremimo duboku zdjelu i cjedilo. Polako izlijemo maslac kroz cjedilo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Od jednog maslaca od 250g trebali bismo dobiti oko 180g pročišćenog maslaca, odnosno gheea

A što je najbolje napraviti s gheeom? Provjerite kako smo napravili Jaja benedikt.

Image
Foto: MasterMeal

Dobar tek,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO Lososi pobjegli iz uzgajališta pa sada završavaju u mrežama jadranskih ribara

Tekst se nastavlja ispod oglasa
jarak
NOVA EPIZODA
VOYO logo