Neka meso odstoji 10-ak minuta nakon pečenja
Posve je jasno da vas opojni miris roštilja mami i da jedva čekate da prionete jelu. No, ukoliko ostavite meso da malo 'odmori' sokovi će se u njemu ravnomjerno raspodijeliti tako da komad neće biti suh već sočan, a samim time i puno ukusniji. Budete li odmah nakon što je komad ispečen, krenuli s rezanjem, iscurit će sokovi, a meso ostati suho. Ukoliko je riječ o većem komadu mesa, ostavite ga i duže prije nego počnete jesti.
Ne režite meso kako biste provjerili je li pečeno
To je najgore što možete učiniti jer će kroz duboki rez iscuriti sokovi, pa ćete dobiti sasušeni odrezak ili ražnjiće. Ukoliko nemate mjerač topline, onda se radije poslužite vilicom. Lagano je zabodite u najdeblji dio komada koji pečete, a potom vrh vilice prislonite na usne. Ukoliko je vilica vruća, znači da je meso pečeno.
Na rešetku stavljajte jednake komade
Ne miješajte meso i povrće ili ražnjiće i pljeskavice. Komadi i namirnice koje odjednom stavljate na rešetku trebaju biti približno jednake veličine kako bi se istovremeno ispekli jer ćete tako izbjeći da vam pojedini komadi izgore ili da se drugi ostanu sirovi. Osim toga, pečete li ražnjiće na drvenim štapićima umjesto metalnim, preporuča se da štapiće prethodno namačete u vodi 10-20 minuta kako ne bi izgorjeli.
Ne pritiskajte pljeskavice
Na taj način samo cijedite sokove iz njih, pa ćete umjesto slasne naposlijetku jesti presušene pljeskavice s tvrdom koricom izvana.
Ne gasite plamen vodom
Kada roštiljate može se dogoditi da se roštilj 'zapali', odnosno da iz njega krene otvoreni plamen. Dogodi li vam se to, ne padajte u iskušenje da roštilj polijete vodom, dići će se pepeo i napraviti pravi nered na mesu koje pečete. Kako biste izbjegli otvoreni plamen na roštilju pobrinite se da s mesa uklonite velike komade masti, a barem 30 posto površine roštilja ostavite praznim da ne bude gužva na rešetki za pečenje. Ako ipak krene plamen, samo pokrijte roštilj. Tako ćete spriječiti dotok kisika i ugušiti plamene jezike.
(Lifehacker)