Kad imate goste i ne znate što pripremiti bez puno nakuhavanja, jela iz pećnice su odličan odabir. Ne morate stajati nad štednjakom kao što bi to inače trebali za jela poput rižota, tjestenine ili pohano meso. Ako vam na večeru stižu ljudi koji vole meso, pečena teletina sigurno će ih oduševiti.
Recept za sočnu teletinu iz pećnice
Ako pripremate ručak za više ljudi i želite ih impresionirati nečim sočnim i punim okusa, teletina iz pećnice je pun pogodak. Nježna, mekana i savršeno zapečena, ovo je meso koje uvijek izgleda i miriše nevjerojatno. Naravno, to ne znači da ga ne možete pripremiti i za opušteni nedjeljni ručak – ovo je jedno od onih jela s kojima nikad ne možete pogriješiti, bilo da kuhate za obitelj ili želite počastiti goste pravom gozbom.

Pečena teletina u pećnici sastojci:
- 1 kg telećeg buta
- veći luk
- veći češnjak
- sol, papar, vegeta
- povrtni temeljac
- 2 dcl bijelog vina
- maslinovo ulje
- ružmarin, peršin
Pečena teletina u pećnici priprema:
- Teleći but začinite sa začinima te polijte maslinovim uljem i 1 dcl vina. Dodajte luk i češnjak. Ostavite tako da se marinira barem tri-četiri sata.
- Kada dođe vrijeme pečenja, pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva te meso stavite u tepsiju.
- Marinadu izlijte preko njega i dodajte još 1dcl vina, povrtni temeljac, peršin i ružmarin.
- Pecite minimalno sat i pol, ovisno o veličini telećeg buta. Važno je da svakih 20 do 30 minuta okrenete teletinu da sa svim strana dobije jednu boju.
Kako znati da je teletina pečena?
Da biste bili sigurni da je teletina savršeno pečena, meso možete provjeriti na nekoliko načina. Najprecizniji način je korištenje kuhinjskog termometra. Unutarnja temperatura teletine trebala bi biti oko 75–80°C kad je potpuno pečena. Možete provjeriti i po boji soka. Probodite meso vilicom ili nožem na najdebljem dijelu. Ako curi bistar sok bez tragova krvi, meso je pečeno. Ako je sok ružičast, treba mu još malo vremena.
Još jedna metoda je stiskanje mesa da se provjeri njegova čvrstoća. Lagano pritisnite meso vilicom ili prstima. Kad postane elastično, ali ne pretvrdo, znači da je spremno. Ako pečete meso s kostima, primijetit ćete da se ono lagano odvaja od kosti kada je gotovo. Dobar znak da je meso pečeno je i lijepa zlatnosmeđa korica izvana, dok unutrašnjost ostaje sočna.
Ako niste sigurni, uvijek možete odrezati mali komad i provjeriti – teletina treba biti svijetla i sočna.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Ako nešto Hrvati vole, onda je to meso: Liječnik upozorio na zdravstvene rizike