Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.
Varivo od mahuna
U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za varivo od mahuna.
Sastojci za 4 osobe
- 50 dag svinjske vratine
- 50 dag mahuna
- 50 dag rajčica
- 2,50 dag maslaca
- 1 žlica brašna
- 1 kokošja kocka
- vezica peršina
- stručak čubra
- sol
- mljeveni papar
Priprema
Stavimo kuhati dvije litre slane vode. Kad voda zakuha, stavimo u nju meso i pustimo da polako kuha oko 20 minuta. U međuvremenu operemo i očistimo mahune te ih izrežemo na manje komade. Nakon 20 minuta mesu dodamo mahune i dalje kuhamo. Rajčice prelijemo vrelom vodom, ogulimo ih i narežemo, dodamo ih mesu i mahunama, a uz to i stručak čubra te kocku juhe pa sve zajedno kuhamo dok mahune potpuno ne omekšaju. Maslac i brašno posebno umutimo te pjenjačom umiješamo u vrelo povrće.
Kad se jelo zgusne, popaprimo, dodamo kosani peršin i dobro promiješamo.