OKUSI JUGOSLAVIJE /

Ovo zdravo jelo djeca često nisu voljela jesti, a danas ga obožavaju: Donosimo recept iz jugoslavenske kuharice za današnji ručak

Image
Foto: Shutterstock

Sjećate se variva od mahuna koje su vas majke i bake tjerale jesti kad ste bili mali? Iako ovo jelo možda niste voljeli jesti, mahune su zdrave, a mi vam donosimo recept iz jugoslavenske kuharice

27.3.2023.
13:54
Shutterstock
VOYO logo

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varivo od mahuna

U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za varivo od mahuna.

Image
Foto: Shutterstock

Sastojci za 4 osobe

  • 50 dag svinjske vratine
  • 50 dag mahuna
  • 50 dag rajčica
  • 2,50 dag maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 1 kokošja kocka
  • vezica peršina
  • stručak čubra
  • sol
  • mljeveni papar
Image
OKUSI JUGOSLAVIJE /

Donosimo recept za najdraže jelo svih generacija: Pripremite za ručak burek s mesom i svi će vas voljeti

Image
OKUSI JUGOSLAVIJE /

Donosimo recept za najdraže jelo svih generacija: Pripremite za ručak burek s mesom i svi će vas voljeti

Image
Foto: Shutterstock

Priprema

Stavimo kuhati dvije litre slane vode. Kad voda zakuha, stavimo u nju meso i pustimo da polako kuha oko 20 minuta. U međuvremenu operemo i očistimo mahune te ih izrežemo na manje komade. Nakon 20 minuta mesu dodamo mahune i dalje kuhamo. Rajčice prelijemo vrelom vodom, ogulimo ih i narežemo, dodamo ih mesu i mahunama, a uz to i stručak čubra te kocku juhe pa sve zajedno kuhamo dok mahune potpuno ne omekšaju. Maslac i brašno posebno umutimo te pjenjačom umiješamo u vrelo povrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se jelo zgusne, popaprimo, dodamo kosani peršin i dobro promiješamo.

Image
Foto: Shutterstock
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo