VAŽNA PRAVILA /

Nema rok trajanja, ali može se kristalizirati: Pčelar otkrio kako da med traje vječno

Image
Foto: Shutterstock

Svaki med sklon je kristalizaciji, ali to se lako može spriječiti pametnim tehnikama skladištenja

17.4.2024.
10:05
Shutterstock
VOYO logo
VOYO logo

Med je vrlo zdrava i mnogima omiljena namirnica. No, teško ga je održati svilenkasto glatkim bez odgovarajućeg skladištenja. Pčelar Dawn Combs za Express je otkrio kako da spriječite njegovu kristalizaciju i gdje ga je najbolje čuvati.

Dawn je rekao da ključ za produljenje roka trajanja meda leži u razumijevanju vrste meda koju imate, budući da različite sorte uspijevaju u različitim uvjetima. Svaki med sklon je kristalizaciji, ali to se lako može spriječiti nekim pametnim tehnikama skladištenja.

Image
NE TRAJE ZAUVIJEK /

Tri znaka da je med pokvaren: Ako uočite ovo, nemojte ga jesti

Image
NE TRAJE ZAUVIJEK /

Tri znaka da je med pokvaren: Ako uočite ovo, nemojte ga jesti

Za sirovi med izravno iz košnice, Dawn predlaže da ga držite na dosljednom temperaturnom rasponu od 18 °C do 24 °C, idealno u ormariću blizu štednjaka ili pećnice kako biste kreirali toplo i mračno okruženje pčelinje košnice i tako spriječili kristalizaciju.

"Većina preporučuje hladno skladište jer se boje da će med inače malo potamniti. To je dobar izbor, ali imajte na umu da će se kristalizacija dogoditi brže u ovakvim situacijama", upozorio je pčelar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pasterizirani med prolazi tretman na visokoj temperaturi kako bi se uklonili kvasci otporni na šećer i produžio rok trajanja. Slično kao i sirove vrste, treba ga čuvati na toplom, tamnom mjestu kako bi se spriječila kristalizacija.

Image
Foto: Shutterstock

Svaki med sklon je kristalizaciji, ali to se lako može spriječiti nekim pametnim tehnikama skladištenja.

Kristalizacija nije znak lošeg meda

Međutim, ako je prekasno i vaš med je već stvorio kristale, to nije znak da ga bacite. Suprotno uvriježenom mišljenju, kristalizacija nije znak lošeg ili pokvarenog meda. Gušće vrste meda napravljene su isključivo od meda i već je bio kristaliziran.

Iz tog razloga, metode skladištenja su potpuno različite. Bez obzira na to gdje odaberete pohraniti med, jedan faktor o kojem se ne može pregovarati je vrsta spremnika koji se koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dawn je savjetovao da se med uvijek čuva u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi kako bi se zaštitio od viška vlage. Ovo je ključno budući da šećeri koji vole vodu u medu mogu lako apsorbirati vlagu iz zraka kada se čuvaju u plastičnim posudama.

Stakleni poklopci posebno su ključni za produljenje roka trajanja meda do maksimuma kako bi se zaustavili neželjeni kvasci koji bi mogli utjecati na okus i konzistenciju.

Američki pčelar i pisac Frank Mortimer složio se s Dawnom da su staklenke sa zatvorenim poklopcima najbolji izbor za održavanje meda svježim godinama. Tvrdi da pridržavanje ovih savjeta o skladištenju medu može dati "gotovo neodređen rok trajanja" i da on potencijalno može trajati "desetljećima ili dulje". Frank je otkrio da je med siguran za jelo, čak i kada je kristaliziran, jer se "nikada ne kvari".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Novi uređaji za magnetsku rezonancu u Klaićevoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike