Britanci provode sve više vremena u kuhinji, pa svaka odrasla osoba u prosjeku provede 12 minuta kuhajući i pripremajući jelo svaki dan, a tim tempom na kuhinju će im na kraju otići dvije godine života.
Istraživanje koje su proveli Rachel's - proizvođači organskih mliječnih proizvoda, nad 2.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji, pokazalo je da više od pola ljudi radije voli kuhati i jesti doma nego izaći negdje van na večeru, pa tako prosječan Britanac provede pet dana u tjednu kuhajući, dok čak jedan od pet sve večeri i u tjednu provede sam si pripremajući obrok.
Ono što je još zanimljivije je činjenica da se ljudi u kuhinji sve više upuštaju u raznorazne kulinarske pothvate kako bi se kretivno dokazali, te da svaka treća osoba odlučuje ne kuhati prema receptu nego vole dodati nešto svoje u obrok kojega pripremaju.
Gotovo 2/3 trećine ljudi osjeća se samouvjereno eksperimentirajući s dotad nepoznatim namirnicama, a najsigurniji u uspjeh i najodvažniji su mladi u dobi između 25 i 34 godine. Više od polovice ispitanika izjavilo je i da smatraju kako bi bez muke od običnih namirnica u kuhinji mogli napraviti slastan obrok, kad bi se našli u takvoj situaciji.
Pomalo stasa nova generacija kućnih kuhara, što je vidljivo i kod nas, a čiji će se članovi radije vratiti osnovama i pripremiti nešto od onoga što nađu u hladnjaku, nego kupiti gotov ili zamrznut obrok. Prošle godine četvrtina britanskih kućanstava okrenula se pečenju vlastitog kruha, umjesto da se hrane kupovnim, dok se čak 17% ljudi okušava i u izradi tjestenine.
Glavni su krivci za nove trendove, kao što je priznalo 2/3 ispitanika, popularne kulinarske emisije, koje potiču ljude da se odvažno upuste u eksperimentiranje u kuhinji, što s tehnikama, što s namirnicama. A među pet emisija koje su najviše utjecale na njihovu pronađenu strast prema kuhinji, ispitanici su ubrojali i kod nas popularnog Jamieja Olivera i emisiju MasterChef, dok su na listi ostale još Great British Bake Off, Saturday Kitchen i Come Dine With Me.