Koromač, gulaš od hobotnice i desert od višanja

Vrijeme je za malo laganije, ali ništa manje ukusne zalogaje. Ugrijte tijelo juhom od koromača, pa nastavite s okusima mora.

16.12.2010.
14:05
VOYO logo

Juha od koromača Sastojci:

2 veće glavice koromača peršin češnjak maslinovo ulje mrvice kruha sol papar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Očistiti korijen koromača i izrezati ga u 3/4 dijela. Tvrde dijelove odstraniti. Oprati u hladnoj vodi. U plitkoj posudi posložiti koromač, posoliti, popapriti, dodati žlicu krušnih mrvica, 2 žlice maslinovog ulja, na sitno isjeckan peršin i češnjak, te doliti vode koliko je potrebno da se pokrije koromač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhati dok se sve ne smekša i malo ne zgusne. Poslužite toplo kao juhu ili kao prilog mesu.

Gulaš od hobotnice i slanutka Sastojci:

oko 800 grama hobotnice (ili muzgavaca) 500 ml passate od rajčica jedna konzerva slanutka glavica i pol crvenog luka tri režnja češnjaka maslinovo ulje sol, papar šećer peršin

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije kuhanja, pripremite hobotnicu ili muzgavce. Ako ste se odlučili za hobotnicu, savjet je da odaberete smrznutu, a ne svježu jer se brže kuha i 'meso' će biti mekše. Nakon što ste je temeljito očistili i izbacili iznutrice i zub, stavite je kuhati u lonac hladne vode. Kuhajte dok ne bude dovoljno mekana za konzumaciju. Nakon što se malo ohladi narežite ju na sitnije komade.

Muzgavci su jeftinija varijanta od hobotnice, a i lakše se kuhaju. S obzirom da ih u kilogramu ima par komada, više ćete vremena potrošiti na čišćenje, ali je zato kuhanje kraće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što ste skuhali i narezali svog glavonošca, u širokoj i dubokoj posudi zagrijete maslinovo ulje. Na njega bacite sitno narezani luk, a kad postane staklast dodajte i češnjak. Kad češnjak promijeni boju dodajte rajčicu te je začinite po želji (sol, papar, šećer), a nakon što se rajčica ukuha, ubacite hobotnicu ili muzgavce u lonac te dodajte slanutak.

Sve još jednom posolite i popaprite te dodajte sitno nasjeckan peršin. Pustite da sve zajedno kuha oko 5 minuta da se sastojci prožmu.

Desert od grisa i višanja

Pola kilograma očišćenih višanja prokuhajte u pola litre vode. Kad prokuha, dodajte šećer, po želji, i 8 žlica grisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masu prelijte u kalup za pečenje koji ste prethodno namočili. Ohladite.

U 3 do 4 dl mlijeka skuhajte puding od vanilije, pa umiješajte 15-20 dag margarina. Dobivenom kremom premažite ohlađenu smjesu od grisa. Istucite slatko vrhnje (3-4 dl) i stavite na vrh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslužite hladno.

sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo