KAKO SE RADE KROKETI: /

Odličan prilog od krumpira koji paše uz gotovo svako jelo

Image

Fini, ukusni, a tako jednostavni za izradu. Odgovaraju uz svako jelo, a mogu se servirati kao grickalica.

18.3.2018.
14:00
VOYO logo

Za krokete od krumpira trebate tek nekoliko sastojaka, a možete ih servirati kao prilog gotovo svakom mesnom jelu ili uz povrće, salate i umake. Za izradu vam nisu potrebne posebne kulinarske sposobnosti, a kako bi ih pripremili bit će vam potrebno nešto više od dva sata. Postoji nekoliko različitih recepata.

Image
KAKO SE RADI KOTLOVINA: /

Tradicionalno mesno jelo koje uz ovaj recept možete napraviti i kod kuće

Image
KAKO SE RADI KOTLOVINA: /

Tradicionalno mesno jelo koje uz ovaj recept možete napraviti i kod kuće

Osnovni recept za krokete od krumpira

Potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 kilogram krumpira
  • kockica maslaca
  • 1 jaje
  • sol
  • 300 grama brašna
  • ulje za prženje

Kako bi ih pripremili prvo skuhajte krumpir u vrućoj vodi. Možete ga prije kuhanja razrezati na kockice jer bi se tako mogao brže skuhati. Kada je gotov pustite da se dobro ocijedi pa dodajte malo soli i kockicu maslaca dok je još vruć. Mikserom napravite pire od krumpira. Pokušajte da bude što mekaniji i sitniji. Na to dodajte brašno i zamijesite tijesto. Ako je potrebno dodajte još brašna. Tijesto podijelite na nekoliko dijelova pa izvaljajte u valjak. Nakon toga režite komadić po komadić željene dužine. U posudi za pečenje stavite ulje i pričekajte da postane vrelo. Kada zavrije, počnite stavljati krokete. Za početak možete staviti jedan kroket u ulje, a kada se počne pržiti i kada se počnu stvarati mjehurići oko njega znači da je ulje spremno za prženje. Krenite stavljati ostatak kroketa i povremeno ih okrečite. Kada postanu zlatkasto žute boje, znači da su gotovi. Izvadite ih na tanjur. Ako želite da ne bude previše ulja, na papir stavite papirnati ubrus koji će ga pokupiti.

Kroketi s parmezanom

Osim osnovnog recepta, možete isprobati i napraviti krokete od krumpira s parmezanom. Slično se pripremaju, ali uz sir i krušne mrvice dobivate neki poseban okus i hrskavost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebni sastojci:

  • 2 žumanjka
  • 4 jaja
  • 2 šalice pire krumpira
  • pola žlice naribanog parmezana
  • 2 žlice sjeckanog vlasca
  • 1 žlica brašna
  • 2 šalice krušnih mrvica
  • 2 šalice ulja za prženje

Izmiješajte žumanjke, pire krumpir i brašno u velikoj zdjeli pa dodajte vlasac i parmezan. Od te smjese napravite kuglice veličine oraha. Stavite ih u posudu i u hladnjak. Neka tako odstoje barem dva sata. Kada su se ohladili, u jednoj zdjelici razmutite jaja, a u drugu stavite krušne mrvice. Nakon toga kuglicu po kuglicu prvo uvaljajte u jaja pa u krušne mrvice. U međuvremenu u posudu za pečenje stavite ulje za prženje i pričekajte da zavrije. Kada sve kuglice obučete u krušne mrvice, počnite ih stavljati u ulje. Pržite ih oko tri do četiri minute dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Ova količina sastojaka bit će dovoljna za dvije porcije kroketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo