VLASAC: /

Upotreba mu je mnogostruka, a najbolji je kada se jede svjež

Image

Višegodišnja lukovica koja se često koristi u kulinarstvu ima mnoga ljekovita svojstva te može pomoći u nekim tegobama.

23.2.2018.
15:24
VOYO logo

Luk vlasac jedna je od najotpornijih vrsta luka. Malen je, ali može prezimiti i najhladniju kontinentalnu zimu. Lukovica mu se nalazi ispod zemlje, ima tanku kožu, a iz lukovice izbijaju gusti, cjevasti listovi. Sivo zelenkaste su boje, a mogu narasti u visinu od 15 do 45 centimetara. Jestivi su mu i cvjetovi. Poznata imena su i drobnjak, ptičji luk, sitni luk i rezanac.

Vlasac cvate od svibnja do srpnja i tada se pojavljuju ljubičasti ili crvenkasti cvjetovi. Ovaj luk može se saditi, ali raste i samoniklo u područjima obale rijeka i vlažnim livadama. Prepoznatljiv je po svom nježnom ali intenzivnom mirisu. Glavna mu je prednost otpornost na hladnoću, pa tako može bez problema preživjeti i u teglicama. Raste vrlo brzo pa se može mnogo koristiti, čak oko pet puta tijekom sezone rasta. Dolazi iz sjevernih krajeva i manje je ljut od na primjer crvenog ili bijelog luka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CVIJEĆE KOJE SE SADI U JESEN: /

Sade se samo neke sorte, a ovako izgleda priprema zemlje

Image
CVIJEĆE KOJE SE SADI U JESEN: /

Sade se samo neke sorte, a ovako izgleda priprema zemlje

Branje vlasca nije nimalo komplicirano jer se mogu koristiti obične škare te ne postoji nikakav poseban način branja. Brzo se oporavlja i ponovno raste. Od vlasca se upotrebljavaju sjeckani listovi i cvijet.

Ljekovita svojstva opravdavaju upotrebu vlasca

Blagotvorna svojstva vlasca dolaze iz njegovih eteričnih ulja. Sadrži i vitamine A, B1 i B2, kalcij, kalij, magnezij, bakar, fosfor i željezo. Ljekovita svojstva utječu na smanjivanje krvnog tlaka, poticanje apetita i poboljšavanje probave. Zbog navedenih svojstava može se koristiti za čišćenje krvi i organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasac se često koristi kao začin u našem predjelu, ali i u čitavoj Europi. Ako ga berete ili kupujete, zapamtite da ga u kulinarstvu koristite svježeg. Ako ga želite koristiti idućeg dana, nemojte ga stavljati u vodu jer će tada postati gnjecav. Najbolje bi bilo da ga umotate u vlažnu krpu i takvog stavite u hladnjak. Pri uporabi vlasca potrebno je narezati ga na sitne komadiće pa se takav može dodavati juhama od povrća, omletima, ruži, umacima, jogurtima i sličnim jelima. Često se koristi u kineskoj kuhinji nakon prženja ili pred kraj kuhanja. Odlično se slaže sa svježim sirom i salatama.

Uporaba vlasca se preporučuje dok je svjež te da se ne kuha dugo. Ako ga dodajete u juhe ili druga jela, najbolje bi bilo stavljati ga pred kraj kuhanja jer će dugim kuhanjem izgubiti svoja ljekovita svojstva. Možete ga kombinirati i s ostalim začinima. Odlično se slaže s peršinom, hrenom i estragonom.

Recepti s vlascem

S obzirom na to da je vlasac odličan začin mnogim jelima, pronašli smo nekoliko recepata gdje se odlično slaže s drugim sastojcima.

Punjena pileća prsa s peršinom i vlascem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebni sastojci:

  • 500 grama pilećih fileta
  • 120 grama svježeg kravljeg sira
  • 2 režnja češnjaka
  • 50 grama sjeckanog peršina
  • 50 grama krušnih mrvica
  • 1 žlica sjeckanog vlasca
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pileće filete urežite kako bi u njih mogao kasnije ići nadjev. Češnjak grubo nasjeckajte. Pomiješajte i u blender stavite sjeckani peršin, češnjak i krušne mrvice. Sir stavite u drugu posudu, začinite ga po želji solju i paprom pa dodajte sjeckani vlasac. Dobro izmiješajte. Pileća prsa posolite po želji pa u njih stavljajte nadjev od sira i pokapajte ih s uljem. Nakon toga nadjevena pileća prsa panirajte u mješavini peršina i krušnih mrvica. Prebacite ih vatrostalnu posudu i stavite u pećnicu na 190°C na 25-30 minuta. Poslužite po želji.

Latvijska juha s mesnim okruglicama

Potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 litra mesnog temeljca
  • 350 grama mljevene junetine
  • 250 grama krumpira
  • 250 grama mrkve
  • 1 jaje
  • 25 grama krušnih mrvica
  • 35 grama maslaca
  • 35 grama brašna
  • 2 žlice sjeckanog vlasca
  • sol i papar

Priprema:

Ogulite krumpir i mrkvu. Krumpir narežite na kockice, a mrkvu naribajte. Mljeveno meso, jaje, sol i papar, oko 100 ml juhe i krušne mrvice stavite u sjekač i pomiješajte. Od te smjese napravite kuglice i stavite u na stranu. Ostatak juhe stavite kuhati pa kada postane vruća u to dodajte kockice krumpira i mesne okruglice. Kada zavrije smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta. U tavici stavite maslac pa u otopljeni dodajte naribanu mrkvu i sol pa pirjajte oko 3-4 minute. Na to posipajte brašno, promijepajte i dodajte u lonac s juhom. Kuhajte još 10 minuta. Kada je jelo gotovo rasporedite juhe u tanjure i posipajte nasjeckanim vlascem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapečeni kruh s maslacem i vlascem

Potrebni sastojci:

  • bijeli kruh francuz
  • 120 grama maslaca
  • 1 žlica rezanog peršina
  • 4 režnja češnjaka
  • pola žlice nasjeckanog vlasca
  • sol
  • chilli po želji

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maslac omekšajte i stavite u zdjelu te u to protisnite češnjak. Dodajte svježe sjeckani peršin i vlasac pa stavite malo soli i chillija po želji. Izmiješajte sastojke u jednoličnu smjesu. Francuski kruh narežite na ploške i premažite svaku plošku sa začinjenim maslacom. Stavite na papir za pečenje i u pećnicu na 200°C na 4-5 minuta. Kada su gotovi na njih posipajte još malo svježeg rezanog vlasca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo