Luk vlasac jedna je od najotpornijih vrsta luka. Malen je, ali može prezimiti i najhladniju kontinentalnu zimu. Lukovica mu se nalazi ispod zemlje, ima tanku kožu, a iz lukovice izbijaju gusti, cjevasti listovi. Sivo zelenkaste su boje, a mogu narasti u visinu od 15 do 45 centimetara. Jestivi su mu i cvjetovi. Poznata imena su i drobnjak, ptičji luk, sitni luk i rezanac.
Vlasac cvate od svibnja do srpnja i tada se pojavljuju ljubičasti ili crvenkasti cvjetovi. Ovaj luk može se saditi, ali raste i samoniklo u područjima obale rijeka i vlažnim livadama. Prepoznatljiv je po svom nježnom ali intenzivnom mirisu. Glavna mu je prednost otpornost na hladnoću, pa tako može bez problema preživjeti i u teglicama. Raste vrlo brzo pa se može mnogo koristiti, čak oko pet puta tijekom sezone rasta. Dolazi iz sjevernih krajeva i manje je ljut od na primjer crvenog ili bijelog luka.
Branje vlasca nije nimalo komplicirano jer se mogu koristiti obične škare te ne postoji nikakav poseban način branja. Brzo se oporavlja i ponovno raste. Od vlasca se upotrebljavaju sjeckani listovi i cvijet.
Ljekovita svojstva opravdavaju upotrebu vlasca
Blagotvorna svojstva vlasca dolaze iz njegovih eteričnih ulja. Sadrži i vitamine A, B1 i B2, kalcij, kalij, magnezij, bakar, fosfor i željezo. Ljekovita svojstva utječu na smanjivanje krvnog tlaka, poticanje apetita i poboljšavanje probave. Zbog navedenih svojstava može se koristiti za čišćenje krvi i organizma.
Vlasac se često koristi kao začin u našem predjelu, ali i u čitavoj Europi. Ako ga berete ili kupujete, zapamtite da ga u kulinarstvu koristite svježeg. Ako ga želite koristiti idućeg dana, nemojte ga stavljati u vodu jer će tada postati gnjecav. Najbolje bi bilo da ga umotate u vlažnu krpu i takvog stavite u hladnjak. Pri uporabi vlasca potrebno je narezati ga na sitne komadiće pa se takav može dodavati juhama od povrća, omletima, ruži, umacima, jogurtima i sličnim jelima. Često se koristi u kineskoj kuhinji nakon prženja ili pred kraj kuhanja. Odlično se slaže sa svježim sirom i salatama.
Uporaba vlasca se preporučuje dok je svjež te da se ne kuha dugo. Ako ga dodajete u juhe ili druga jela, najbolje bi bilo stavljati ga pred kraj kuhanja jer će dugim kuhanjem izgubiti svoja ljekovita svojstva. Možete ga kombinirati i s ostalim začinima. Odlično se slaže s peršinom, hrenom i estragonom.
Recepti s vlascem
S obzirom na to da je vlasac odličan začin mnogim jelima, pronašli smo nekoliko recepata gdje se odlično slaže s drugim sastojcima.
Punjena pileća prsa s peršinom i vlascem
Potrebni sastojci:
- 500 grama pilećih fileta
- 120 grama svježeg kravljeg sira
- 2 režnja češnjaka
- 50 grama sjeckanog peršina
- 50 grama krušnih mrvica
- 1 žlica sjeckanog vlasca
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
Pileće filete urežite kako bi u njih mogao kasnije ići nadjev. Češnjak grubo nasjeckajte. Pomiješajte i u blender stavite sjeckani peršin, češnjak i krušne mrvice. Sir stavite u drugu posudu, začinite ga po želji solju i paprom pa dodajte sjeckani vlasac. Dobro izmiješajte. Pileća prsa posolite po želji pa u njih stavljajte nadjev od sira i pokapajte ih s uljem. Nakon toga nadjevena pileća prsa panirajte u mješavini peršina i krušnih mrvica. Prebacite ih vatrostalnu posudu i stavite u pećnicu na 190°C na 25-30 minuta. Poslužite po želji.
Latvijska juha s mesnim okruglicama
Potrebni sastojci:
- 1 litra mesnog temeljca
- 350 grama mljevene junetine
- 250 grama krumpira
- 250 grama mrkve
- 1 jaje
- 25 grama krušnih mrvica
- 35 grama maslaca
- 35 grama brašna
- 2 žlice sjeckanog vlasca
- sol i papar
Priprema:
Ogulite krumpir i mrkvu. Krumpir narežite na kockice, a mrkvu naribajte. Mljeveno meso, jaje, sol i papar, oko 100 ml juhe i krušne mrvice stavite u sjekač i pomiješajte. Od te smjese napravite kuglice i stavite u na stranu. Ostatak juhe stavite kuhati pa kada postane vruća u to dodajte kockice krumpira i mesne okruglice. Kada zavrije smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta. U tavici stavite maslac pa u otopljeni dodajte naribanu mrkvu i sol pa pirjajte oko 3-4 minute. Na to posipajte brašno, promijepajte i dodajte u lonac s juhom. Kuhajte još 10 minuta. Kada je jelo gotovo rasporedite juhe u tanjure i posipajte nasjeckanim vlascem.
Zapečeni kruh s maslacem i vlascem
Potrebni sastojci:
- bijeli kruh francuz
- 120 grama maslaca
- 1 žlica rezanog peršina
- 4 režnja češnjaka
- pola žlice nasjeckanog vlasca
- sol
- chilli po želji
Priprema:
Maslac omekšajte i stavite u zdjelu te u to protisnite češnjak. Dodajte svježe sjeckani peršin i vlasac pa stavite malo soli i chillija po želji. Izmiješajte sastojke u jednoličnu smjesu. Francuski kruh narežite na ploške i premažite svaku plošku sa začinjenim maslacom. Stavite na papir za pečenje i u pećnicu na 200°C na 4-5 minuta. Kada su gotovi na njih posipajte još malo svježeg rezanog vlasca.