Hren je jedan od onih sastojaka koji nije na našem stolu svaki dan, ali kad stignu blagdani, traži se teglica više. Ovaj pikantni umak idealan je uz pečenja, ali i uz druge specijalitete. Iako se čini kompliciranim, priprema domaćeg hren umaka zapravo je puno jednostavnija nego što mislite.
Donosimo kako napraviti domaći hren umak.
Domaći hren umak
Domaće je uvijek najbolji izbor, a kad je recept tako jednostavan da je gotov u tren oka, još je bolje. Domaći hren priprema se od korijena ove moćne biljke i nekoliko osnovnih sastojaka koje već imate kod kuće. Hren se ne smije prati jer će inače izgubiti svoju ljutinu i karakteristična svojstva. Dovoljno je očistiti njegovu koru i bit će spreman za daljnju obradu. Najviše vremena potrošit ćete čekajući da hren odmori, a nakon što je spreman, teško će biti odoljeti.
Domaći hren sastojci:
- 2 veća korijena hrena
- 1 žlica šećera
- prstohvat soli
- 100 ml vruće vode
- žlica alkoholnog octa
Domaći hren priprema:
- Za izradu domaćeg hrena, prvo očistite korijen hrena od vanjske kožice, pazeći da ne oštetite unutrašnjost.
- Nakon što ste ga očistili, narežite hren na manje komade kako bi lakše prošao kroz blender.
- Stavite narezani hren u blender i blendajte dok ne dobijete finu, pastoznu smjesu.
- Smjesu iz blendera premjestite u staklenku. Zatim, dodajte šećer (oko 1-2 žličice, ovisno o željenoj slatkoći), ocat (oko 1-2 žlice za potrebnu kiselost) i malo vode (oko 1-2 žlice, kako bi smjesa dobila željenu konzistenciju).
- Dobro promiješajte sve sastojke, pokrijte staklenku i ostavite da odstoji do sat vremena kako bi se okusi povezali i hren postao pikantan.
- Na kraju, čvrsto zatvorite staklenku i čuvajte u hladnjaku.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Uskrsna košarica nezamisliva je bez mladog luka, a ove godine ima ga u izobilju