Kako spriječiti tjesteninu da se slijepi?
Važno je da posuda u kojoj je kuhate bude dovoljno velika te da se tjestenina kuha u dosta slane vode. Važno je i da je ne prekuhate, zato se držite predviđenog vremena kuhanja naznačenog na pakiranju. Nemojte je ispirati nakon kuhanja, a žličicu ulja (po mogućnost maslinovog) dodajte nakon što je skuhana.
Kako ćete znati je li vino pokvareno?
Ako je miris vina kiselkast ili vuče na plijesan (poput mokrih novina), više nije dobro. Ako vino (bijelo ili crno) posmeđi, također više nije preporučljivo.
Kako začinske biljke održati svježima?
Osušeni začini nisu isto što i svježi. Da bi začinske biljke bile svježe, tretirajte ih kao rezano cvijeće. Podrežite stabljike, zaronite ih (ili korijenje, ako je biljka još u komadu) u centimetar do dva vode u čašu ili posudu te ih lagano pokrijte plastičnom vrećicom i stavite u hladnjak (iznimka: bosiljak mora biti na sobnoj temperaturi, ali ne blizu izvora topline). Mijenjajte vodu svakih dan-dva.
Kako spriječiti plakanje od rezanja luka?
Što je nož oštriji i tanji, manje ćete plakati. Luk nadražuje oči jer rezanjem oštećujete stanice, pri čemu dolazi do kemijske reakcije koja stvara kisele plinove. Oštriji noževi manje će oštetiti stanice i manje ćete plakati. Osim toga, možete prvo luk smrznuti u zamrzivaču ili stavite upaljenu svijeću u blizini.
Kako znati jesu li jaja svježa?
Svježa jaja su teža i potonut će na dno posude s vodom, gdje će leći na bočnu stranu. Manje svježe jaje potonut će na dno, ali će dno posude dodirivati vrhom. Pokvareno jaje će plutati.
Postoji li jednostavan način guljenja češnjaka?
Češanj stavite na dasku za rezanje i omekšajte gnječenjem jačim pritiskom na širu stranu kuhinjskog noža.
Možete li zamijeniti sodu bikarbonu praškom za pecivo (i obrnuto)?
Ne i da. Oba proizvoda pomoći će da se hrana koju pečete podigne, a prašak za pecivo sadrži i sodu bikarbonu. Ali to su dva različita proizvoda. Soda bikarbona može biti gorka, osim ako je u kombinaciji s kiselim sastojkom. Dakle, prašak za pecivo može zamijeniti sodu bikarbonu, iako može promijeniti okus proizvoda. Soda bikarbona ne može zamijeniti prašak za pecivo osim ako se u nju ne doda vinska kiselina (2:1).
Kako spriječiti kolače da ostanu pretanki?
Vjerojatno je kriv maslac. Topljenje maslaca u mikrovalnoj je pouzdan način da kolačići budu poput palačinke. Umjesto toga, neka maslac odstoji na sobnoj temperaturi barem 30 minuta. Da biste ubrzali proces, izrežite ga na manje komadiće. Trebao bi biti mekan na dodir, ali ne i potpuno rastopljen.