KAD KRUMPIR POČNE OVAKO IZGLEDATI, ODMAH GA BACITE: /

To se događa ako predugo stoji i vrlo je opasno

Image
Foto: Thinkstock

Krumpir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uvjetima može biti opasan za zdravlje

17.5.2018.
13:38
Thinkstock
VOYO logo

Krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, navodi njemački Savezni institut za procjenu rizika. Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje.

Image
PLAVI KRUMPIR: /

Saznali smo koja je zapravo razlika od običnog i kako se ovaj priprema

Image
PLAVI KRUMPIR: /

Saznali smo koja je zapravo razlika od običnog i kako se ovaj priprema

U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja. Institut savjetuje da se zbog toga izbjegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krumpira. Međutim, krumpiru koji nije jako zahvaćen tim promjenama mogu se odstraniti klice i zeleni dijelovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo