Juha od rajčica i krastavaca na španjolski način
Sastojci: 1 kg rajčica 1 krastavac srednje veličine 1 do 2 zelene paprike 1 kriška starog kruha 2 do 3 češnja češnjaka 1 žlica vinskog octa svježi bosiljak maslinovo ulje sol i papar
Priprema:
U mikser stavite očišćen krastavac, oguljenu rajčicu, papriku, češnjak, kruh koji ste kratko namočili u vodu i začine.
Miksajte sve dok ne dobijete ujednačenu gustu masu. Po potrebi dodajte još soli, papra i tri listića bosiljka, koje ste prethodno usitnili.
Juha je ukusnija ako je rashladite u hladnjaku.
Ciganski kotleti sa žara
Sastojci: 750 g svinjskog mesa ili narezanih kotleta 2 velike glavice luka 3 rajčice 1 paprika babura dl crnog vina ulje sol i papar
Priprema:
Meso operite, ako je potrebno narežite, posolite i poparite.
Luk narežite na kolutiće, pa u dublju posudu slažite meso i luk, prelijte s malo ulja i pustite da odstoji barem sat vremena.
Pripremite roštilj, ispecite meso i prebacite ga u toplu posudu.
Za to vrijeme na ulju u kojem je stajalo meso prepržite papriku narezanu na rezance i rajčicu na kolutove te dodajte vino.
Vrućim umakom prelijte meso i poslužite uz pečeni mladi krumpir.
Kolač od jogurta, ribiza i jagoda
Sastojci: 1 l jogurta 1 kg keksa s maslacem 16 žlica šećera kupine, ribize ili neko drugo bobičasto voće po izboru
Priprema:
Izlomljene kekse prelijte jogurtom i dodajte šećer. Ostavite da odstoji oko dva sata da keks dobro upije jogurt, dodajte usitnjene kupine i ribize.
Sve dobro izmiješajte dok se masa ne ujednači. Od dobivene mase oblikujte kolač.
Ukrasite šlagom, cijelim voćem i poslužite dobro ohlađeno.