Jednostavan recept za tradicionalnu uskrsnu pogaču, svima omiljenu pincu

Image
Foto: banovicines / instagram

Samo je morate pustiti da dugo stoji i diže se, kako bi bila što bolja i što punijeg okusa

31.3.2018.
9:00
banovicines / instagram
VOYO logo

Pinca, sirnica ili pogača gotovo svima je dobro poznati kolač koji se tradicionalno, za Uskrs, priprema u Dalmaciji, Istri i Hrvatskom primorju, ali nije rezerviran isključivo za ta područja Hrvatske, jer se posljednjih godina sve češće priprema i u kontinentalnom dijelu zemlje.

Iako se danas može kupiti gotovo u svakoj većoj trgovini, nema do mirisa, mekoće, okusa i arome domaće pince, pa smo odlučile potražiti jednostavan recept za ovaj tradicionalan uskrsni kolač koji možete pripremiti unaprijed i u kojem će vaši ukućani uživati ove nedjelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što će vam sve od sastojaka biti potrebno za pincu i kako se točno priprema.

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 kilogram brašna
  • 200 grama maslaca
  • vanilin šećer
  • 500 ml mlijeka
  • korica naranče
  • 50-ak grama svježeg kvasca (može i malo manje)
  • 200 grama šećera
  • prašak za pecivo
  • dvije žličice soli
  • čašica rakije
  • čašica ruma
  • korica limuna
  • dva cijela jaja i dva žumanjka
  • šećer za posipanje
  • po želji malo ulja ili svinjske masti

Priprema:

1. Prvi pripremite kvasac. U mlakom mlijeku, s dodatkom žlice šećera i žlicom brašna rastopite razmrvljeni kvasac. Ostavite da stoji 10-ak minuta.

2. Pripremite ostatak brašna, jaja, maslac i mlijeko te u tu smjesu dodajte smjesu od kvasca i mijesite.

3. Dugo mijesite tijesto dok ne dobijete skroz glatku smjesu, a zatim tijesto stavite u pobrašnjenu posudu i ostavite ga da odmara preko noći. Iako bi to bilo idealno, možete ga ostaviti i nekoliko sati, ako vam je predugo čekati cijelu noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Od tijesta oblikujte četiri kugle i ostavite na limu za pečenje da se još malo digne. Za par sati svaku kuglu premažite razmućenim žumanjkom te napravite nekoliko rezova nožem na vrhu. Na vrh posipajte šećer. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 40-ak minuta.

Dobar tek i sretan Uskrs!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo