Soparnik – autohtono hrvatsko jelo

Da se Hrvati znaju izreklamirati kao naši susjedi Talijani, soparnik bi bio poznat kao i pizza.

1.10.2012.
13:51
VOYO logo

Jednako tako soparnik je jednostavno jelo pripremljeno od namirnica koje su bile dostupne u svakom domaćinstvu Poljičke republike: brašna, blitve, crvenog luka (kapule), maslinova ulja i češnjaka. Nekad uobičajeno jelo siromaške kuhinje, koje se pripremalo u dane posta, danas se nudi gostima i prijateljima u svečanim prigodama.

A kako se vremena mijenjaju, tako polako postajemo svjesni vrijednosti autohtonih jela pa je ovaj specijalitet stare Poljičke republike upisan na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara uz kulen, zagorske štrukle, sinjske arambašiće, brački vitalac, rapsku tortu, paški sir i pogaču lucišćak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje je recept za soparnik u pećnici.

Priprema

Blitvu očistiti, odrezati bijelu stabljiku tako da ostane samo zeleni dio lista, oprati i dobro osušiti pa narezati na trakice, odložiti u duboku zdjelu i dodati usitnjeni mladi luk i peršin. Sve zajedno posoliti i preliti maslinovim uljem. Promiješati i odložiti na stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom zamijesiti tijesto: brašno, malo soli, dvije žlice maslinovog ulja i vode po potrebi. Tijesto se tradicionalno mijesilo rukom, ali može se umijesiti mikserom, dok se ne dobije polutvrdo tijesto (mora se jednostavno izvaditi iz posude, ali da je malo ljepljivo). Podijeliti na dva dijela jednake veličine pa malo ostaviti na stranu da se odmori.

Prebaciti tijesto na pobrašnjenu dasku i jednu po jednu razvući u oblik kruga da stane u lim za pečenje. Razvaljanu polovicu tijesta staviti na pobrašnjen lim za pečenje uz pomoć valjaka za tijesto pazeći da kora ne pukne i da svuda bude ravnomjerno tanko razvučena. Rasporediti blitvu, pa preklopiti soparnik drugom korom. Drugu koru prstima razvući da bude jednake veličine kao i donja kora, pa obje kore zajedno podviti prema unutra (prema limu za pečenje) i malo prstima pritisnuti. Vilicom izbosti gornju koru na par mjesta da izlazi para.

Soparnik peći u već zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta. Soparnik je pečen kada porumeni. Izvaditi ga iz pećnice te premazati maslinovim uljem u koji se doda protisnuti češnjak.

recepti.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo