ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE /

Jesu li prvi tulumi počeli na krošnjama? 'Čimpanze međusobno dijele hranu s alkoholom'

Image
Foto: Pexels

Prvi put su istraživači promatrali majmune i vidjeli da zajedno jedu plodove koji sadrže alkohol. Što to govori o majmunima, a što o čovjeku?

30.4.2025.
10:03
Pexels
VOYO logo
VOYO logo

Kada plodovi afričkog kruhovca, koji mogu biti teški i do 30 kilograma, sazru i padnu na tlo, zabava može početi! Većina fermentiranih plodova sadrži alkohol, a čini se da su oni za čimpanze posebno privlačni.

Istraživači su prvi put zabilježili čimpanze u prirodi kako zajedno jedu plodove s udjelom alkohola. Inače ne dijele hranu. Tim sa Sveučilišta u Exeteru snimio je takvo ponašanje u više navrata u Nacionalnom parku Cantanhez, u zapadnoafričkoj Gvineji-Bisau.

Većina ispitanih plodova na tlu – 24 od 28 – imala je udio alkohola do najviše 0,61 posto. Međutim, ostaje nejasno izaziva li takva mala koncentracija alkohola kod čimpanza osjećaj opijenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživački tim je zabilježio ukupno 70 slučajeva u kojima su čimpanze gotovo uvijek zajedno jele plodove s alkoholom. U ''zabavama'' su sudjelovale čimpanze oba spola i različitih dobnih skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naši podaci pružaju prvi dokaz da čovjekoliki majmuni međusobno dijele hranu bogatom alkoholom", piše tim u znanstvenom časopisu Current Biology.

Image
STUDIJA POKAZALA /

Konzumacija alkohola šteti mozgu: Znate li koliko čašica povećava šansu za demenciju?

Image
STUDIJA POKAZALA /

Konzumacija alkohola šteti mozgu: Znate li koliko čašica povećava šansu za demenciju?

Korištenje alkohola među životinjama nije rijetkost

Dugo se vjerovalo da divlje životinje rijetko i slučajno konzumiraju etanol, kako se alkohol stručno naziva. Ipak, 2024. godine objavljena je studija u časopisu Trends in Ecology & Evolution koja pokazuje kako nije rijetkost da divlji majmuni, ptice i kukci dolaze u dodir s alkoholom u prirodi.

U obje studije sudjelovala je bihevioralna ekologinja Kimberley Hockings sa Sveučilišta u Exeteru. ''Prisustvo alkohola u prirodi mnogo je češće nego što smo ranije pretpostavljali", kaže Hockings. Jer etanol se, kako objašnjava, može pronaći u gotovo svakom ekosustavu.

Jesu li prvi "tulumi" počeli u krošnjama?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Exeteru nisu ponudili objašnjenje zašto su fermentirani plodovi dijeljeni ni jesu li čimpanze svjesno tragale za alkoholom. Koautor prve studije Matthew Carrigan s koledža College of Central Florida izražava sumnju: ''Nije mudro biti pijan kada se penjete po drveću ili kada se noću morate čuvati predatora."

Ipak, istraživanja podržavaju ideju da zajedničko uživanje u hrani koja sadrži alkohol može biti rasprostranjeno i da bi u ljudskim zajednicama moglo igrati ulogu još od davnina, navodi se u novoj studiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znamo da konzumiranje alkohola kod ljudi izaziva lučenje dopamina i endorfina, što izaziva osjećaj sreće i opuštenosti", objašnjava glavna autorica istraživanja Bowland. ''Također znamo da zajedničko ispijanje alkohola – kroz običaje i proslave – pomaže u jačanju društvenih veza."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato se postavlja pitanje vrijedi li to i za čimpanze. Ako je tako, onda bi se moglo reći da promatramo jednu prastaru verziju tuluma, zaključuje ekologinja, a piše Deutsche Welle.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO Dr. Kaić o cijepljenju: 'Bojim se da su neki širili dezinformacije zbog osobnih interesa'

fnc
GLEDAJ U SUBOTU
VOYO logo
Još iz rubrike