Znali ste da vas umaci štite od bolesti?

Znanstvenici sa sveučilišta Western Ontario tvrde da bi razni umaci koji se koriste uz meso i neka druga jela mogli imati neslućene učinke na zdravlje.

9.4.2010.
22:23
VOYO logo

Razne marinade mogle bi biti mnogo više no ukusni umaci, tvrdi Raymond Thomas, koji radi doktorat iz biologije i psihologije na spomenutom sveučilištu. Njegovo istraživanje pokazalo je da umaci mogu biti jedan od glavnih izvora prirodnih antioksidanata.

Neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, razni oblici raka, upala i problemi sa staranjem kože mogu se spriječiti ako konzumiramo hranu bogatu antioksidansima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, razni začini i biljke izvrstan izvor antioksidanata, no procjena konzumacije takvih namirnica vrlo je teška, budući da se u usporedbi sa voćem i povrćem ne konzumiraju u velikim količinama. Takve namirnice upotrebljavamo u relativno malim količinama i to kao sastojke za mnoge začine, umake i ostale dodatke prehrani koji poboljšavaju okus glavnom jelu.

Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo