Istraživanje provedeno na 452.000 osoba i objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Association pokazalo je da je konzumacija bezalkoholnih, zaslađenih pića i gaziranih sokova povezana s visokim rizikom od prerane smrti bilo kojeg uzroka.
Točnije, osobe koje piju dvije ili više čaša zaslađenog, gaziranog pića imaju veću vjerojatnost da ranije umru, nego osobe koje ne piju takvu vrstu napitaka.
Skupina od 50 znanstvenika, predvođena dr. Neil Murphy iz Agencije za istraživanje raka pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, analizirala je podatke prikupljane osam godina. Sudionici studije bili su iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Nizozemske, Danske, Norveške, Španjolske i Švedske. Nitko od njih nije bio bolestan na početku studije. Analizirane su njihove navike i zdravstveno stanje.
(FOTO: Thinkstock)
Pokazalo se da su žene i muškarci koji su pili dvije ili više čaša zaslađenog, bezalkoholnog pića na dan imali veći rizik da umru od bolesti probavnog trakta, dok su oni koji su pili dijetalne napitke imali viši rizik da umru od kardiovaskularnih bolesti.
Zanimljiva je poveznica između bolesti probavnog sustava i zaslađenih, gaziranih napitaka, kaže dr. Sharon Horesh Bergquist, asistentica na Medicinskom fakultetu Emory u Atlanti za CNN.
"Rezultati pokazuju da visoka razina šećera u krvi i visok unos šećera u organizam utječu na stijenke crijeva, čineći ih polupropusnima, što dovodi do upala u crijevima i povećava rizik od infekcija", objašnjava dr. Bergquist.
Studija je otkrila i povezinicu između zaslađenih napitaka i pojave Parkinsonove bolesti.
Bezalkoholna pića o kojima se govorilo u studiji definirana su kao niskokalorična ili dijetalna bezalkoholna pića poput raznih vrsta napitaka, kole ili sokova na razrjeđivanje.
Mjera za čaša bezalkoholnog pića koja je korištena u studiji sadržavala je 250 mililitara tekućine, dok je limenka gaziranog pića diljem svijeta iznosi 355 mililitara.