Najjednostavniji način je promjena prehrane. Sve više istraživanja pokazuje da je prehrana važan pokazatelj koliko dugo ćemo živjeti i hoćemo li dobiti niz kroničnih bolesti koje skraćuju život. Sreća je da na prehranu možemo utjecati. Evo pet vrsta namirnica koje produljuju život pa možete početi već danas.
1. Orašasti plodovi
Dvije studije s Harvard School of Public Health utvrdile su da što češće ljudi jedu orašaste plodove, više smanjuju rizik prerane smrti. Vodite računa da ne pretjerate, previše može biti izrazito loše. Dovoljna je šaka dnevno.
2. Cjelovite žitarice
Bijeli kruh siromašan je hranjivim tvarima. Brojna su istraživanja pokazala da cjelovite žitarice produljuju život. Svakih dodanih 30 grama cjelovitih žitarica povezano je sa pet posto manjom smrtnošću zbog kardiovaskularnih problema.
3. Ljuta hrana
Istraživanja pokazuju da konzumacija začinjene hrane čuva zdravlje. Studija na 450.000 Kineza koji su žestoku hranu jeli šest ili sedam dana tjedno, pokazala je da su imali 14 posto manji rizik smrtnosti nego oni koji su takvu hranu jeli samo jednom tjedno ili manje. Ako želite poboljšati učinak ljute hrane, nemojte piti alkohol. Znanstvenici su utvrdili da je veza između ljute hrane i dugovječnosti jača ako se ne pije.
4. Morske trave
Evo razloga da večeras pojedete sushi i naručite salatu od morskih trava. Više od 1000 istraživanja potvrdilo je da konzumacija morskih trava može spriječiti upale, potaknuti imunološki sustav i usporiti rast karcinoma. Studija objavljena u članku The Japanese Longevity Dietary Constituent, pomaže objasnti zašto je očekivano trajanje života kod Japanaca jedno od najduljih na svijetu.
5. Riba
Oduvijek se kaže da je riba hrana za mozak, i to s dobrim razlogom. Istraživanja kažu da komponente u ribi, karotenoidi, štite protiv neuroloških bolesti. I više od toga, omega-3 masne kiseline u masnoj ribi kao što je losos održavaju tijelo mladim, tvrdi studija sa Sveučilišta Ohio. Nadomjesci omega-3 masnih kiselina uvelike smanjuju upale, stanja povezana sa svime od alergija do karcinoma, srčanih bolesti i Alzheimera.