Zato znanstvenici savjetuju da meso pripremate s prirodnim antioksidantima, poput ružmarina, jer ćete tako smanjiti ili eliminirati prisustvo štetnih tvari. Upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik.
Meso koje se priprema u marinadi s ružmarinom/majčinom dušicom uz dodatak papra i soli; marinadi od origana, majčine dušice, češnjaka i luka te trećoj, marinadi od origana, bosiljka, luka i peršina, ima manje vrijednosti štetnih tvari od klasično pripremljenih.
Imajte na umu i sljedeće savjete za zdraviji roštilj:
• Roštilj treba biti čist • Nakon svake upotrebe operite rešetke roštilja • Sirovo meso čuvajte u hladnjaku ili prijenosnom hladnjaku sve dok ga ne trebate staviti na roštilj • Meso držite odvojeno od kuhane hrane, svježeg voća i povrća • Meso roštiljajte na pravoj temperaturi - koristite termometar za meso ako ne znate procijeniti sami • Ne dopustite da vam meso na dijelovima postane crno, uklonite zagorene dijelove prije serviranja • Prije pečenja uklonite višak masnoće kako bi smanjili rizik od izgaranja • Pecite nemasno, krto meso, a ne hot dog, masne hamburgere ili kobasice • Da bi spriječili zagaranja kobasice pecite na kraju • Ne pecite samo meso, roštiljajte i povrće poput tikvica, paprika, krumpira i patlidžana • Ribu možete peći u aluminijskoj foliji, uz omiljene začine, malo češnjaka, sokom limuna i malo bijelog vina.