Sušeno i zeleno spasit će vam crijeva

Unos kuhanog zelenog povrća barem jednom na dan, smanjuje rizik za nastanak polipa, a time i raka crijeva za 24%. Sušeno voće konzumirano tri puta tjedno isti rizik smanjuje za 26%.

25.8.2011.
10:06
VOYO logo

Konzumiranje leguminoza, povrća, sušenog voća i smeđe riže smanjuje rizik od nastanka crijevnih polipa, objavljeno je u časopisu Nutrition and Cancer. Karcinom crijeva je treći najučestaliji oblik karcinoma u muškaraca i žena, a prekursori su crijevni polipi.

Konzumacija leguminoza minimalno tri puta tjedno i smeđe riže jednom tjedno smanjuje rizik od crijevnih polipa za 33 do 40%. I kuhano zeleno povrće i sušeno voće također pridonose boljoj zaštiti, prije svega zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana za koje se zna da imaju antikarcinogeni učinak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom istraživanja analizirani su podaci o prehrambenim navikama 2.818 ispitanika tijekom 26 godina, a nakon tog razdoblja u 441 ispitanika su pronađeni crijevni i/ili rektalni polipi. Rezultati pokazuju da unos kuhanog zelenog povrća jednom na dan ili više, smanjuje rizik za nastanak polipa za 24%, u usporedbi kad se namirnice unose manje od 5 puta tjedno. Također, pokazalo se da sušeno voće konzumirano 3 puta tjedno isti rizik smanjuje za 26%.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201107080758006 arti-201107290795006 arti-201107260028006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo