Konzumiranje leguminoza, povrća, sušenog voća i smeđe riže smanjuje rizik od nastanka crijevnih polipa, objavljeno je u časopisu Nutrition and Cancer. Karcinom crijeva je treći najučestaliji oblik karcinoma u muškaraca i žena, a prekursori su crijevni polipi.
Konzumacija leguminoza minimalno tri puta tjedno i smeđe riže jednom tjedno smanjuje rizik od crijevnih polipa za 33 do 40%. I kuhano zeleno povrće i sušeno voće također pridonose boljoj zaštiti, prije svega zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana za koje se zna da imaju antikarcinogeni učinak.
Tijekom istraživanja analizirani su podaci o prehrambenim navikama 2.818 ispitanika tijekom 26 godina, a nakon tog razdoblja u 441 ispitanika su pronađeni crijevni i/ili rektalni polipi. Rezultati pokazuju da unos kuhanog zelenog povrća jednom na dan ili više, smanjuje rizik za nastanak polipa za 24%, u usporedbi kad se namirnice unose manje od 5 puta tjedno. Također, pokazalo se da sušeno voće konzumirano 3 puta tjedno isti rizik smanjuje za 26%.
http://www.vitamini.hr/
Vezani članci:
arti-201107080758006 arti-201107290795006 arti-201107260028006