Listovi koprive su duguljasti od 3-15 centimetara, a biljka može narasti do metar u visinu. Listovi rastu jedan do drugog i nazubljeni su, pa je potrebno biti vrlo pažljiv pri branju. Osim toga, listovi i stabljika su obrasli dužim dlakama punim kiseline koja peče i žari kožu.
Kako brati koprivu?
Kopriva se bere u proljeće i u jesen. Najljekovitiji su mladi listovi od kojih se najčešće i radi sok od koprive, sirupi, tinkture i ulja od koprive. Najčešće raste u nizinama, a najviše je ima na zapuštenim mjestima, oko naselja i kraj puteva. Specifična je po tome da raste u grmovima.
Ljekovitost soka od koprive
Kopriva je ljekovita u svim svojim dijelovima - mogu se koristiti stabljika, lišće, korijen i cvijet. Prirodni sok od koprive najbolji je lijek za čišćenje i poboljšanje krvi.
Sok od koprive pomaže pri reguliranju visokog šećera u krvi. Pozitivno djeluje na rad crijeva i poboljšava cijelu probavu. Liječi urinarne infekcije i koristi se kao biljka za čišćenje organizma.
Napitci od koprive kao što su čaj i sok od koprive postižu pozitivne rezultate kod:
bolesti jetre problema sa želučanom kiselinom poremećaja sna tumora slezene grčeva u želucu i nadutosti čireva na želucu bolesti pluća uvećanja prostate anemije
Prirodni recept za sok od koprive
Sok od koprive za anemiju je čest prirodni lijek koji ćete dobiti kao prijedlog i od svog liječnika.
Potrebni sastojci:
- 1 litra pročišćene vode
- 400 grama mladih listova koprive
- 7 limuna
- 800 grama smeđeg šećera ili stevie
- 5 jušnih žlica meda
Priprema:
Prvo dobro operite listove koprive. Ulijte vodu u posudu s 5 narezanih limuna. Vodu, koprivu i limune ostavite tako poklopljene 24 sata. Idući dan dobro izgnječite sve sastojke pa procijedite. Iscjedite dva limuna i dodajte ih tekućinu zajedno sa šećerom ili stevijom.
Stavite smjesu na vatru i zakuhajte do vrenja. Ostavite da vrije 5 minuta i miješajte bez prestanka.
Uklonite pjenu s površine. Pustite da se smjesa ohladi pa dodajte med i to neposredno prije nego ulijete tekućinu u staklenke. Staklenke dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Koristite li med, njega ne stavljate tijekom kuhanja, nego kad se smjesa već gotovo ohladila, neposredno prije ulijevanja u sterilizirane staklenke.
Domaći sirup ima rok trajanja šest mjeseci.
Ljekovita kupka od koprive
Veliku šalicu koprive prokuhajte u vreloj vodi. Nakon toga poklopite lonac i ostavite da odstoji 15ak minuta. Nakon toga procijedite i prelijte u vodu u kadi. Neka voda u kadi ne bude previše vruća jer trebali biste odmah ući u nju. Lezite u kadi i nemojte se otuširati čistom vodom nakon već se samo obrišite ručnikom.
Ako je moguće, do sat vremena nakon kupke ostanite na toplom.