U slučaju da ne pijete dovoljno vode, to može biti glavni uzrok konstipacije. Dnevno nam je potrebna barem litra vode samo za zdravu probavu pa često već ovo rješava problem. Voće i povrće su namirnice koje sadrže najviše vode. Zob, ječam, pšenične mekinje, mahunarke, jabuke primjer su namirnica s obiljem prehrambenih vlakna, koja upijaju vodu, čine fekalnu masu voluminoznijom i manje gustom te ona lakše prolazi probavnim sustavom. Meso, sir, jaja i rafinirane žitarice u velikim količinama mogu doprinijet konstipaciji, stoga nastojte smanjiti njihov unos.
Smanjite i unos sve masne hrane! Neke namirnice i dodaci prehrani imaju blaži laksativni učinak. Zobeno vlakno ima posebne prednosti, prirodno je prisutno u zobi, a prije konzumacije dobro je zob namočiti.
Primjer obroka: zobene pahuljice namočene u sojinom ili niskomasnom kravljem mlijeku. Lanene sjemenke se mogu samljeti i posuti po hrani, čime se iz njih apsorbiraju i korisne omega-3-masne kiseline, ali samo u svrhu poboljšanja probave možete ih jesti i cijele. Probiotički jogurti sadrže korisne bakterijske kulture koji izuzetno pomažu radu crijeva – uključite ih u svakodnevnu prehranu! Primjer međuobroka: probiotički jogurt s 2 čajne žlice lanenih sjemenki.
Mnogi ljudi susprežu potrebu za odlaskom na zahod. Nemojte to raditi! Remećenje normalnog peristaltičkog rada crijeva može dovesti do konstipacije i gušenja prirodnog refleksa. Defekaciju će poboljšati i tjelovježba koja potiče dublje disanje, stimulira i relaksira trbušno područje, a time potiče i pražnjenje crijeva. Uključite tjelesnu aktivnost u svoj dnevni program (šetnja, vožnja bicikla, plivanje i sl.).
Sretno! Jasna Ćerić, mag.nutricionizma
Odgovorila:
strong>Jasna Ćerić, magistra nutricionizma
Vezani članci:
arti-201110140798006