Na stranicama američkog Ministrarstva poljoprivrede piše da svježe ubrane jabuke, koje nisu ničim tretirane, mogu stajati nekoliko tjedana prije nego omekšaju i počnu truliti, pa su zato često skladištene na niskoj temperaturi kako bi mogle trajati do 10 mjeseci.
"Kako bi usporili vrijeme, neki distributeri voća tretiraju jabuke s plinovitim spojem, 1-meticiklopropenom", navodi se na stranicama ministarstva, te dodaje: "To produljuje kvalitetu voća nakon skladištenja, blokiranjem etilena, bezbojnog plina koji prirodno regulira sazrijevanje i starenje.... Ista kemikalija se koristi kako ne bi previše sazrele brokule, salata i mrkve."
Iako je ovo otkriće iznenađujuće, ne biste se trebali plašiti, jer premda antioksidansi i okus mogu malo izblijediti s vremenom, navodno su ovakvi tretmani potpuno zdravi. Također, produljivanje vijeka namirnica nije nikakva novost, nego su i naši stari imali neke svoje 'trikove u rukavu', a ovakvim načinom omogućava se ljudima da jedu raznolikije namirnice tijekom cijele godine.
Iako su svi stručnjaci suglasni da jabuke mogu dugo stajati (neki tvrde čak i do godinu dana) u posebnom skladištu, isto tako tvrde da je njihov vijek na policama dug tek nekoliko dana do tjedana.
Važno je zapamtiti da iako su jabuke produljenog života sigurne, sve jabuke koje možete naći prodavaonicama baš i nisu vaš najzdraviji izbor. Naime, svježe ubrana jabuka će uvijek imati najbolji omjer hranjivih tvari kao što su vitamini i minerali, napominje nutricionistica Madelyn Fernstrom.: "Jabuke su posebno bogate polifenolima, posebnom vrstom antioksidansa." A antioksidansi se gube tijekom vremena. Neki čak tvrde da ih jednogodišnja jabuka gotovo i ne posjeduje, jer se nalaze u kori, koja nepovratno stari.
Ako dakle ne želite riskirati (a danas niti na tržnici ne možete biti sigurni što i otkuda kupujete), najbolje bi bilo da jabuke kupujete sezonski (sada) i iz provjerenih izvora.