Za ručak salata zvuči kao zdrav izbor, ali ono što stavljate kao začin određuje koliko je zdrava ili ne. Najhranjivije i najbolje salate izbalansirane su sa četiri do pet sastojaka koji tom obroku dodaju različite okuse i hranjive tvari.
Salate koje sadrže proteine u obliku mesa, jaja, graha, orašastih plodova i sira ubitačno su kalorične. Nekoliko je nutricionista objasnilo Woman’s Healthu što treba izbjegavati u salatama da ne bismo žalili.
Najbolje: sjemenke i orašasti plodovi
Orašasti plodovi i sjemenke su izvanredan izvor proteina, zdravih masti, vitamina, minerala i vlakana. Četvrtina šalice osigurava potpunu dnevnu dozu omega tri masti. Orasi su bogat izvor biotina koji pomaže rastu zdravih noktiju i kose, lijepoj koži, manjoj depresiji, a masnoće pomažu apsorpciji vitamina iz salate koji su topljivi u mastima. Bademi su isto izvrstan izbor, bogati su E vitaminom, snažnim antioksidansom, a ravnotežom proteina, vlakana i masti jako dobro obuzdavamo glad.
Najgore: prženo ili pohano bilo što
Prženi dodatak salati je svakako slasno hrskav ali za to ćete platiti cijenu. Sve što ima po sebi mrvice i prženo je dodaje kalorije i procesuirane ugljikohidrate. Okus hrskavosti pokušajte dobiti suho preprženim sjemenkama buće koja će još dodati kalij i E vitamin.
Najbolje: krto meso i morski plodovi
Ovo nije samo najbolji način da se doda nešto substance u salatu (da nije tako prazna), nego je i vrlo korisno. Imunološki sustav je načinjen od različitih proteina pa prehrana u kojoj oni fale vodi njegovom kompromitiranju i povećanoj osjetljivosti na infekcije. Da bi obogatili i uravnotežili obrok, na salatu stavite losos, tunu ili sardine. Bogati su omega tri masnim kiselinama, a to su snažni antioksidansi.
Najgore: špek
Ne samo da slanina ima puno masti, već samo dvije tanke kriške imaju 7 grama masti i nose 100 kalorija. To je procesuirano meso i vodi karcinomu debelog crijeva. Ako tražite puniji okus salate, radije stavite piletinu sa roštilja, crveni luk i šaku graška.
Najbolje: pečeno ili sirovo povrće
Pečeno povrće će sigurno salati dodati hranjive sastojke, slatkoću i teksturu za žvakanje. Određene hranjive tvari ovisno o vrsti povrća, dodaju vlakna koja daju osjećaj sitosti.
Najgore: sir
Sirevi su masni i imaju puno kalorija, više nego što većina nas uopće želi vjerovati. Ako baš želite sir, budite svjesni koliko ste dodali. Nemojte stavljati više od jedne kriške.
Najbolje: bobičasto voće
Ovo je voće krasnih boja pa obrok izgleda primamljivo i izvanredan izvor vlakana i C vitamina koji pomaže apsorpciji željeza iz salate. Smanjit ćete i želju za slatkim.
Najgore: sušeno voće
Sušeno voće pa što god vam kazali, ima dodanih šećera. Voće gubi volumen i vodu tijekom procesa dehidracije pa je porcija puno manja nego ako dodajete svježe voće.
Najbolje: tamni grah
Možda već u salati imate cijelu zbirku zrnja, ali najbolji je tamni grah. Ima najviše proteina, vlakana, vitamina i minerala. Šalica tamnog graha ima 15 grama proteina, 15 grama vlakana, 29 posto dnevne doze željeza i 22 posto dnevnih potreba za magnezijem. Tamna koža graha bogata je antioksidansima koji moguće štite od karcinoma.
Najgore: kremasti preljevi za salatu
Gusti, kremasti preljevi su ozbiljan izvor kalorija i često sadrže šećer, umjetne sastojke, zasićene masti i natrij. Ima li u salati već kaloričnih sastojaka kao sir i orašasti plodovi, preskočite takav preljev, a dodajte limun ili šalšu. C vitamin u limunovom soku pomaže resorpciji željeza iz lisnatog zelenog povrća. Ili prelijte salatu maslinovim uljem koje je dobar izvor E vitamina i ima zdrave monozasićene masti.