Ako nemarno roštiljate obrok može biti poprilično nezdrav. Pečete li na prevelikoj vatri pa meso i druga hrana zagore dolazi do stvaranja kemikalija "policikličkih aromatskih ugljikovodika" i "hetrocikličnih amina", a oba spoja su povezana s većim rizikom nekih tumora, piše na About.com.
No važna je i vrsta namirnica, jer su neke poput hamburgera, kobasica, i hrenovki pune nitrosamina koji također uzrokuju rak.
Uživajte u zdravoj hrani s roštilja imajući na umu sljedeće savjete: • Roštilj treba biti čist • Nakon svake upotrebe operite rešetke roštilja • Sirovo meso čuvajte u hladnjaku ili prijenosnom hladnjaku sve dok ga ne trebate staviti na roštilj • Meso držite odvojeno od kuhane hrane, svježeg voća i povrća • Meso roštiljajte na pravoj temperaturi - koristite termometar za meso ako ne znate procijeniti sami • Ne dopustite da vam meso na dijelovima postane crno, uklonite zagorene dijelove prije serviranja • Prije pečenja uklonite višak masnoće kako bi smanjili rizik od izgaranja • Pecite nemasno, krto meso, a ne hot dog, masne hamburgere ili kobasice • Prije pečenja meso marinirajte jer ćete tako smanjiti stvaranje hetrocikličnih amina, a dodat ćete i okus • Da bi spriječili zagaranja kobasice pecite na kraju • Ne pecite samo meso, roštiljajte i povrće poput tikvica, paprika, krumpira i patlidžana • Ribu možete peći u aluminijskoj foliji, uz omiljene začine, malo češnjaka, sokom limuna i malo bijelog vina.
Vezani članci:
arti-201106270378006 arti-201106210191006